fbpx
M. NASIR

Lagu Tiara dirosakkan penyanyi seberang? Ini jawapan M. Nasir

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

IPOH – Penyanyi dan komposer tersohor, Datuk M. Nasir tidak berdepan masalah dengan isu lagu Tiara yang dinyanyikan dan diolah semula oleh penyanyi Indonesia, Raffa Affar.

Selaku pencipta sepenuhnya lagu dendangan asal kumpulan Kris tersebut, M. Nasir menganggap perkara sedemikian sebagai isu yang tidak perlu terlalu diperbesar-besarkan.

“Versi cover atau nyanyian semula sudah biasa terjadi dalam industri, jadi tiada masalah, penyanyi dalam negara pun buat sebegitu.

“Komen dari netizen merupakan pendapat peribadi mereka sama ada hendak marah atau tidak,” katanya pada sidang media ketika hadir sempena majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP) di Bangunan MBI di sini, semalam.

Datuk Mazlan Abdul Rahman (kanan sekali), Mary Yap Mie Ling (kiri sekali) menyaksikan Datuk Rumaizi Baharin menukar MOU kepada M. Nasir pada Majlis MOU MBI dan MACP di Dewan Azlan Shah, Bangunan MBI, Ipoh, semalam. FOTO/MUHAMAD NAZREEN SYAH MUSTHAFA

Dikatakan nyanyian lagu Tiara oleh penyanyi dari negara seberang itu merosakkan melodi dan keaslian lagu Tiara, tokoh muzik yang terkenal dengan jolokan sifu mengakui perkara tersebut satu fenomena yang tidak dapat terkawal.

“Rosak lagu, ya lah sikit, tetapi perkara itu tetap akan berlaku dan kita tidak dapat kawal.

“Kita kalau hendak buat sesuatu tindakan boleh, tetapi saya ingat dalam keadaan sekarang kita tak perlu perbesarkan kerana mereka ini kawan kita juga,” katanya.

Sementara itu, pelantun lagu popular Mentera Semerah Padi itu mengakui lagu dalam versi ‘cover version’ itu mendapat tontonan yang lebih tinggi berbanding lagu asal disebabkan peredaran zaman.

“Trend sekarang ini zaman media sosial lain sedikit, halwa telinga pun lain,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, nyanyian semula sebuah lagu balada rock malar segar, Tiara dendangan asal kumpulan era 1980-an, Kris kini menjadi perdebatan peminat dalam laman sosial.

Lagu tersebut terus menjadi bualan ramai susulan cara dendangan seorang penyanyi popular dari Indonesia, Raffa Affar yang dikatakan telah merosakkan melodi dan keaslian lagu berkenaan.

Menerusi satu klip video dari seberang yang tular menyaksikan penyanyi yang pernah mencipta fenomena dengan lagu Cinta Sampai Mati itu menyanyikan kembali lagu Tiara dalam sebuah program hiburan rancangan siaran langsung.

Memetik laporan itu, penyanyi yang mempunyai pengikut lebih 22 juta dalam YouTube itu menerima pelbagai kecaman dan dituduh merosakkan lagu tersebut.

Orang ramai terutamanya peminat dari Malaysia menganggap penyanyi muda itu tidak layak untuk menyanyikan kembali lagu berstatus ‘legenda’ ciptaan M. Nasir. – KOSMO! ONLINE

POPULAR