fbpx
HENDERSON terdesak untuk meninggalkan Old Trafford selepas dia gagal mendapat peluang yang lebih untuk beraksi musim ini. – AFP

United sanggup demi Henderson

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MANCHESTER – Manchester United mengambil keputusan untuk sanggup membayar sebahagian besar gaji penjaga golnya, Dean Henderson yang akan me­ninggalkan mereka untuk me­nyertai pasukan pinjaman musim panas ini.

Henderson gagal mendapat banyak peluang musim ini apabila hanya membuat tiga penampilan dalam semua kejohanan menyebabkan dia bersedia untuk mencari kelab baharu yang mampu memberinya peluang lebih kerap.

United yang enggan melepaskan khidmatnya terpaksa bersetuju untuk membenarkannya meninggalkan kelab itu tetapi hanya dengan status pinjaman dan sanggup membayar sebahagian besar daripada jumlah gaji diterimanya.

Ketika ini, tidak ada kelab yang mahu meminjam khidmatnya yang menerima bayaran gaji sebanyak £120,000 (RM664,000) seminggu selepas menandata­ngani kontrak baharu pada musim panas 2020 lalu.

Setakat ini, beberapa pasukan seperti West Ham United serta dua pasukan dari Liga Kejua­raan, Fulham dan Sheffield United menyatakan minat untuk mendapatkan khidmat Henderson.

Laporan turut menyebut bahawa Newcastle United juga sudah bersedia dengan dana untuk membawa masuk pemain berusia 25 tahun ini ke St. James Park.

Pengurus The Magpies, Eddie Howe percaya bahawa bidaan bernilai £40 juta (RM221.54 juta) musim panas nanti mampu membuatkan United tertarik selepas cubaan pertama mereka pada jendela perpindahan Januari lalu gagal. – AGENSI

POPULAR