fbpx

MAHB bantu 1,000 mangsa banjir di Sepang

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sukarelawan MAHB membantu mengagihkan sumbangan barangan kepada mangsa banjir.

PETALING JAYA – Malaysia Airports Holdings Bhd. (MAHB) membantu lebih daripada 1,000 mangsa banjir dan keluarga mereka di sekitar Sepang dengan serahan makanan serta barangan keperluan di bawah inisiatif #MYAirportCARES.

Golongan dibantu termasuk mangsa banjir yang mencari perlindungan di Masjid Sultan Abdul Samad, KLIA disebabkan akses jalan raya ke rumah mereka ditutup sementara.

Keluarga mangsa diberikan makanan dibungkus, makanan segera, makanan kering, kit kebersihan dan produk penjagaan bayi.

Pengarah Urusan MAHB, Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata, daerah Sepang antara kawasan yang paling teruk terjejas akibat bencana banjir baru-baru ini.

“Ramai yang terjejas merupakan kakitangan lapangan terbang dan kami melakukan yang terbaik untuk membantu dengan pasukan utama dengan kekuatan 30 sukarelawan ditugaskan untuk menghantar bantuan.

“Buat masa ini, kami menyediakan barangan keperluan sebagai respons pertama dan setelah air mula surut, kami akan turut membantu proses pembersihan serta menyediakan sedikit bantuan kewangan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Iskandar, pihaknya sentiasa memantau situasi banjir di kawasan sekitar dan memastikan operasi lapangan terbang diteruskan seperti biasa.

“Kami turut memanggil sebahagian kakitangan yang sedang bercuti bagi memastikan operasi di lapangan terbang berjalan lancar dan penumpang dinasihatkan merancang perjalanan lebih awal untuk ke lapangan terbang,” katanya.

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI