fbpx
Gambar hiasan.

34 kes jual kit ujian pantas Covid-19 mahal

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

HULU TERENGGANU – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengesan 34 kes penjualan kit ujian pantas Antigen Covid-19 melebihi harga kawalan ditetapkan sejak 5 September lalu.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna , Datuk Rosli Wahid berkata, satu kompaun berjumlah RM250 telah dikeluarkan atas kesalahan menjual kit ujian pantas Antigen Covid-19 itu lebih mahal daripada RM19.90.

“Siasatan kes dijalankan mengikut Seksyen 11, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.

“Kes pelanggaran harga maksimum kit ujian pantas terbabit dikesan di Lembah Klang, Johor dan Pulau Pinang,”katanya ketika ditemui selepas memantau program Outreach Vaksinasi di Akademi Binaan Negara (ABN) Wilayah Timur di Jenagor di sini hari ini.

Rosol memberitahu, setakat ini, pihaknya telah melakukan pemeriksaan harga kit ujian pantas Antigen Covid-19 di 1,871 premis farmasi dan klinik di seluruh negara.

Tambah beliau, pemeriksaan mendapati 1,552 premis mematuhi peraturan menjual kit ujian pantas itu pada harga ditetapkan iaitu RM19.90.

“Kita juga mendapati 185 premis menjualnya pada harga lebih murah daripada siling ditetapkan, pujian kepada mereka.

Kosmo! 3 September lalu melaporkan harga runcit maksimum bagi kit ujian pantas Antigen Covid-19 di pasaran tempatan ditetapkan pada harga RM19.90 seunit bagi menangani kos sara hidup yang meningkat pada masa kini. – K! ONLINE

POPULAR

BERITA BERKAITAN