fbpx
Dani membawa isteri dan dua anaknya berjalan kaki dari Jawa Tengah ke Bandung untuk pulang ke kampung halamannya. – Harapan Rakyat Online/Suara.com

Jalan kaki beratus kilometer untuk balik kampung

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JAKARTA – Seorang lelaki menjadi perhatian netizen kerana sanggup berjalan kaki ratusan kilometer dari Jawa Tengah ke Bandung untuk pulang ke kampung halaman, lapor laman berita Suara.com semalam.

Bukan itu sahaja, lelaki tersebut yang dikenali sebagai Dani, 39, turut membawa isteri serta dua anaknya yang masih kecil, masing-masing berusia tiga tahun dan setahun setengah.

Dia terpaksa mengambil keputusan untuk berjalan kaki kerana tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk menaiki kenderaan.

Tambahan lagi, pengangkutan awam turut tidak beroperasi susulan perintah larangan pulang ke kampung bagi menyambut Aidilfitri yang dikenakan oleh kerajaan Indonesia.

“Saya bertolak dari Gombong pada 2 Mei lepas dengan hanya membawa beg dan wang berjumlah 120,000 rupiah (RM34.50).

“Meskipun hanya membawa wang yang sedikit, saya bersyukur kerana sepanjang perjalanan, ada sahaja manusia berhati mulia yang memberi makanan kepada anak-anak saya serta menghulurkan wang,” ujarnya.

Setiap hari, Dani sekeluarga berjalan kaki sejauh 25 hingga 30 kilometer dan berehat di surau atau masjid pada waktu malam.

Dia juga akan menghindar apabila terjumpa dengan anggota polis kerana enggan dikatakan sekadar mahu mendapatkan bantuan daripada kerajaan.

Dani berhasrat untuk terus menetap di kampung kerana sudah kehilangan pekerjaan lamanya di Gombong. 

Jika tiada halangan di sepanjang perjalanan, dia sekeluarga dijangka tiba di Bandung pada hari kedua perayaan Aidilfitri. – AGENSI

POPULAR