fbpx
Anggota APMM mengangkat sebahagian daripada 100 bubu naga yang dipasang di sekitar 3.7 hingga 7.1 batu nautika barat laut Pulau Talang Segari, Lumut kelmarin.

APMM Perak rampas 100 set bubu naga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

LUMUT – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Perak merampas 100 set bubu naga di empat lokasi berbeza sekitar 3.7 hingga 7.1 batu nautika barat laut Pulau Talang Segari, dekat sini kelmarin.

Pengarahnya, Kapten Maritim Shahrizan Raman berkata, semasa rondaan Op Benteng berhampiran Pulau Talang kira-kira pukul 12.30 tengah malam, bot Benteng 6 dan Petir 80 telah mengesan beberapa pelampung di permukaan air yang mencurigakan.

Menurutnya, pemeriksaan di penemuan lokasi pertama mendapati, pelampung tersebut merupakan penanda kepada bubu yang dipasang oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

“Seterusnya, kedua-dua bot tersebut memeriksa setiap pelampung di lokasi-lokasi lain dan mendapati semuanya terdapat bubu-bubu naga dipasang di bawahnya,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Shahrizan, kesemua bubu naga itu dirampas dan dibawa ke Jeti Perikanan di Kampung Acheh untuk tindakan dan siasatan lanjut.

Katanya, penggunaan alat peranti mengumpul ikan atau bubu naga tersebut dilihat berlaku secara berleluasa walaupun tindakan tegas dan larangan penggunaannya telah dikeluarkan.

“Pemilik bubu naga boleh didakwa di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan dengan menggunakan kaedah yang tidak dibenarkan.

“Penangkapan ikan atau hasil laut menggunakan bubu naga boleh mengancam pertumbuhan habitat marin dan berpotensi pupus,” ujarnya.

Beliau berkata, kesemua bubu naga yang dirampas itu dianggarkan bernilai hampir RM12,000 dengan anggaran RM120 seunit.

Shahrizan meminta komuniti maritim yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan dengan penemuan tersebut diminta menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Perak di talian 05-683 8737.

Beliau juga menasihatkan mereka agar memastikan bot sentiasa dalam keadaan baik dan selamat sebelum memulakan sesuatu aktiviti di laut serta menghubungi talian 999 jika mengalami kecemasan atau ingin melaporkan kejadian jenayah di laut.