fbpx

Kompleks Imigresen Padang Besar ‘melimpah’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
BARISAN pengembara yamg rata-rata warga Thailand beratur hingga ke luar pintu pagar utama ICQS Padang Besar sementara menenti giliran untuk proses dokumentasi perjalanan di sini hari ini.

PADANG BESAR – Suasana di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Padang Besar mengalami kesesakan luar biasa apabila diserbu warga Thailand yang ingin pulang menyambut Hari Raya Aidiladha hari ini.

Menurut seorang pekerja kedai makanan Thai, Surin Yammat, 32, dia yang bekerja di ibu kota Kuala Lumpur mengambil kesempatan untuk pulang beraya di Sadao, wilayah Songkhla hari ini.

“Saya yang pulang menaiki kereta api dari Kuala Lumpur terpaksa beratur panjang selama lebih satu jam apabila kaunter pemeriksaan imigresen terlalu padat dengan manusia.

“Kebanyakannya ialah warga Thailand yang bekerja di Malaysia, rata-ratanya tinggal di wilayah Songkhla, Satun, Yala, Pattani dan Narathiwat,” katanya ketika ditemui di luar kawasan ICQS Padang Besar di sini hari ini.

Tinjauan Kosmo! mendapati ICQS Padang Besar sesak luar biasa apabila orang ramai beratur panjang sejauh kira-kira 300 meter dari kaunter pejalan kaki hingga ke luar pintu pagar kompleks tersebut berhampiran bulatan Padang Besar.

Deretan kereta, motosikal, bas dan van penumpang Thailand juga bergerak sangat perlahan disebabkan terlalu ramai pengembara yang ingin melintasi sempadan negara untuk pulang ke Thailand.

Menurut seorang anggota keselamatan yang bertugas di kompleks tersebut, keadaan itu berterusan sejak pagi lagi dan ia adalah perkara biasa menjelang Aidiladha saban tahun.

“Sambutan Aidiladha di selatan Thailand sangat meriah dan lebih ramai warga negara itu pulang menyambut hari raya korban berbanding hari raya puasa.

“Kesesakan ini juga mungkin ditambah dengan kehadiran rakyat Malaysia yang berkahwin dengan warga Thailand pulang ke kampung selain orang ramai yang ingin melancong sempena cuti Aidiladha,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI