fbpx

Rumah Home Alone boleh menjadi milik anda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Rumah ini digunakan dalam pembikinan filem popular, Home Alone. - Kurt Cichowski

CHICAGO, ILLINOIS – Sebuah rumah yang pernah digunakan dalam filem popular Hollywood, Home Alone kini diiklankan untuk dijual pada harga cuma AS$5.25 juta (RM24.6 juta), lapor akhbar Metro UK kelmarin.

Kediaman dilengkapi lima bilik tidur dan enam bilik mandi itu terletak sekitar 32 kilometer ke utara kota raya Chicago, dalam negeri Illinois.

Hartanah tersebut digunakan sebagai visual bagi rumah dalam filem tersebut, lakonan Macaulay Culkin, Catherine O’Hara, Joe Pesci dan John Candy.

Filem Home Alone menemui peminat di layar perak dalam tahun1990 diikuti sekuelnya pada 1992.

Bekas pemiliknya melakukan pegubahsuaian ke atas rumah tersebut pada 2018 dengan mengetengahkan skema warna monokrom.

“Kediaman zaman Georgia yang megah dengan kemasyhuran Home Alone membawa peluang yang jarang berlaku untuk anda memiliki salah sebuah kediaman filem paling ikonik dalam budaya pop Amerika,” demikian menurut iklan jualan tersebut.

Antara kemudahan yang terdapat pada rumah tersebut adalah dua ruang tamu, dua bilik dobi dan sebuah garaj beserta ruang untuk tiga buah kereta.

Walaupun ruang bawah tanah kediaman itu menempatkan relau yang menyeramkan dalam filem asli Home Alone, ia kini digantikan dengan gimnasium, pawagam mini, bilik mandi dan gelanggang sukan dalaman.

Kediaman itu dibeli oleh pasangan suami isteri Tim Johnson dan isterinya Trisha pada harga AS$1.58 juta (RM7.41 juta) dalam tahun 2012.

Sebelum itu, keluarha Abendshien membelinya dengan harga AS$800,000 (RM3.75 juta) pada tahun 1988. — AFP

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI