fbpx

Mangga Siam penuh serangga perosak tak lepas masuk pasaran negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Pegawai penguat kuasa Maqis buah mangga import dari Thailand yang dipenuhi dengan serangga perosak. FOTO IHSAN MAQIS

RANTAU PANJANG – Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) berjaya menghalang buah mangga import dari Thailand bernilai RM26,000 yang dipenuhi serangga perosak daripada masuk dan dijual di negara ini, minggu lalu.

Pengarah Maqis Kelantan, Syed Fuad Syed Putra berkata, kesemua mangga itu didapati mempunyai serangga perosak semasa pegawai penguat kuasa Maqis menjalankan pemeriksaan rutin di laluan kargo import Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang di sini.

Menurutnya, pemeriksaan mendapati, buah-buah tersebut mempunyai serangga perosak yang disyaki merupakan spesies Mango pulp weevil (Sternochetus mangiferae).

“Rampasan itu bertujuan untuk menghalang dan mengawal kemasukan serangga perosak yang boleh melumpuhkan industri pertanian negara terutamanya industri tanaman mangga tempatan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sehubungan itu, Syed Fuad memberitahu, pihaknya telah menahan kemasukan konsainan buah mangga itu daripada masuk ke negara ini.

“Langkah itu bagi menjamin setiap keluaran pertanian terbabit tiada perosak, penyakit, bahan cemar selain perlu mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan kerajaan,” ujarnya.

Tambahnya, kes disiasat mengikut Seksyen 14, Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) iaitu mengimport keluaran pertanian yang dipercayai mempunyai serangga perosak. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI