fbpx

Kerajaan Persekutuan bantu kenaikan gaji penjawat awam negeri

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Anwar berucap pada majlis sambutan Aidilfitri Madani peringkat Terengganu di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Nerus hari ini.

KUALA NERUS – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan akan membantu kerajaan negeri termasuk Terengganu untuk melaksanakan pelarasan gaji penjawat awam yang bakal berkuatkuasa Disember depan.

Beliau berkata, kerajaan Persekutuan tidak mahu seorang penjawat awam negeri yang ketinggalan daripada menikmati kenaikan gaji tertinggi dalam sejarah tersebut.

“Datuk SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) dan Menteri Besar jangan bimbang (peruntukan bagi kenaikan gaji penjawat awam).

“Kalau ada keperluan, insya-Allah kerajaan Persekutuan akan bantu supaya tiada pegawai kerajaan yang ketinggalan termasuk di negeri-negeri,” katanya di Kompleks Sukan Gong Badak di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sewaktu berucap pada majlis sambutan Aidilfitri Madani peringkat Terengganu yang turut dihadiri Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar.

Anwar berkata, keputusan menaikkan gaji penjawat awam mulai 1 Disember ini adalah muktamad.

Beliau yakin cadangan itu akan diluluskan Parlimen memandangkan wakil rakyat mewakili kerajaan Perpaduan mempunyai majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat.

Kosmo! Online melaporkan kerajaan negeri Terengganu masih belum membuat sebarang keputusan terhadap cadangan kenaikan gaji penjawat awam pada hujung tahun ini.

Ahmad Samsuri berkata, kerajaan negeri masih menunggu perincian kenaikan gaji tersebut sebelum mengambil langkah seterusnya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI