fbpx

Nelayan asing ditahan selepas lebih sejam dikejar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
BOT nelayan asing yang ditahan kerana menceroboh perairan negara kira-kira 35 batu nautika di timur laut perairan Pulau Tioman di sini, kelmarin.

KUANTAN – Agensi Penguatkuasaan Maritim (APMM) Pahang berjaya menahan sebuah bot nelayan asing yang menceroboh perairan negara selepas lebih sejam mengejar, kira-kira 35 batu nautika di timur laut perairan Pulau Tioman di sini, kelmarin.

Pengarah Maritim Malaysia Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan Mat Rejab berkata, pihaknya turut menahan enam lelaki warga Vietnam berumur 19 hingga 37 tahun tanpa sebarang dokumen pengenalan diri.

“Bot nelayan itu mencurigakan dan aset kapal APMM yang terlibat dalam rondaan Op Makmur dan Op Tiris diarah untuk periksa. Ia berjaya dipintas dan dibawa ke Jeti Pernepa Kuantan Slipway untuk tindakan lanjut,” katanya di sini, hari ini.

Menurutnya kes disiasat di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM6 juta bagi tekong dan RM600 ribu bagi setiap kru sekiranya disabit kesalahan.

Beliau memberitahu semua hasil rampasan iaitu 250 kilogram hasil tangkapan laut dan bot dianggarkan bernilai lebih RM1.7 juta di sita untuk tindakan lanjut. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI