fbpx

18,792 lantikan guru baharu tahun lalu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PETALING JAYA – Seramai 18,792 guru baharu telah dilantik sepanjang tahun lalu bagi memastikan isu kekurangan guru di sekolah-sekolah seluruh negara dapat diatasi.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam satu kenyataan akhbar berkata, pelantikan itu melibatkan 9,155 guru baharu ditempatkan di sekolah rendah dan 9,637 guru baharu ditempatkan di sekolah menengah.

“Lonjakan penambahan bilangan guru ini adalah komitmen besar Kerajaan Madani dalam memperkukuh agenda reformasi pendidikan dan memartabatkan kualiti pendidikan negara,” kata kenyataan itu hari ini.

Terdahulu, KPM memaklumkan sentiasa bekerjasama erat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) untuk memastikan isu kekurangan guru di sekolah-sekolah seluruh negara dapat diatasi.

Menurut KPM, sinergi kerjasama strategik kedua-dua pihak cukup signifikan dalam memastikan unjuran guru memenuhi keperluan semasa.

Jelas KPM, pengambilan seramai 6,315 graduan bukan pendidikan sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG41 secara Contract of Service (COS) seperti yang diumumkan SPP minggu lalu adalah cerminan komitmen berterusan kerajaan untuk memastikan unjuran keperluan dan penempatan guru di sekolah dipenuhi. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI