fbpx

Kementerian Perladangan dan Komoditi, CPOPC perluas maklumat industri sawit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Johari ketika menerima kunjungan daripada CPOPC hari ini.

PETALING JAYA – Kerajaan melalui Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) dan Majlis Negara-Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) sedang berbincang mengenai kaedah untuk memperjelas serta memperluas maklumat industri sawit Malaysia dan Indonesia kepada global.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani melalui satu hantaran di X hari ini berkata, beliau telah menerima kunjungan hormat daripada CPOPC untuk mengukuhkan kerjasama dan mengadakan perbincangan bagi manfaat industri sawit Malaysia dan Indonesia.

Jelas beliau, Malaysia dan Indonesia mempunyai standard begitu tinggi dalam pengeluaran minyak sawit, katanya.

“Usaha bersama CPOPC itu merupakan antara strategi untuk mempromosikan industri sawit Malaysia bagi menjadikan minyak sawit sebagai pilihan utama masyarakat dunia seterusnya mengetahui mengenai kebaikan serta manfaat minyak sawit.

“Seperti yang kita maklum, Malaysia merupakan pengeluar sawit nombor dua terbesar di dunia selepas Indonesia, pengeluaran minyak sawit amat penting bagi ekonomi Malaysia,” tulisnya.

Terdahulu pada Isnin lalu, Johari turut menerima kunjungan Duta Mesir di Malaysia, Ragai Tawfik Nasir, di pejabatnya selain membincangkan kerjasama ekonomi dalam sektor sawit antara Malaysia dan Mesir semasa pertemuan itu.

Beliau berkata, kedua-dua pihak juga sedang mengkaji perkongsian bagi strategi pemasaran produk sawit dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dengan kerjasama peserta swasta di kedua-dua negara.

Jelas beliau, KPK merancang untuk menjadikan Mesir sebagai bahagian penting dalam mengembangkan eksport minyak sawit Malaysia ke benua Afrika menerusi Zon Ekonomi Terusan Suez. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI