fbpx

Pengarah bebas pertuduhan pecah amanah, ubah wang haram lebih RM9 juta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
[0:02 pm, 16/11/2023] Nuzul Court Kosmo!: Kok Loon ketika keluar dari Mahkamah Sesyen di sini hari ini. Foto oleh SYAKIR RADIN/ KOSMO!

KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepas dan membebaskan seorang pengarah syarikat pembinaan atas dua pertuduhan pecah amanah dan pengubahan wang haram masing-masing RM7.6 juta dan RM9.1 juta, 10 tahun lalu.

Hakim, Datin Sabariah Othman, memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan prima facie diakhir kes pendakwaan terhadap tertuduh Lau Kok Loon, 80 yang juga Pengarah Semenyih Sdn. Bhd.

“Saya bersetuju siasatan dilakukan tidak lengkap menyebabkan banyak maklumat penting tidak disiasat dan tertuduh dinafikan untuk mendapatkan perbicaraan adil tanpa prejudiskannya. Seperti dihujahkan pihak peguam (bela tertuduh) dan saya bersetuju pertuduhan adalah cacat dan tidak sah.

“Atas kegagalan untuk buktikan elemen pertuduhan, mahkamah mendapati satu kes prima facie gagal dibuktikan dan dengan itu tertuduh dilepas dan dibebaskan tanpa dipanggil membela diri,” katanya.

Bagi pertuduhan pecah amanah, Kok Loon juga didakwa telah melakukan pecah amanah iaitu empat keping cek Hong Leong Bank miliknya, yang keseluruhan berjumlah RM7,608,167.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Jalan Sungai Besi di sini pada 27 Ogos hingga 3 September 2013 mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan.

Hukuman bagi seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara antara dua dan 20 tahun serta dengan sebatan dan juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Sementara bagi pertuduhan ubah wang haram Kok Loon didakwa membabitkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang melalui akaun simpanan tetap Hong Leong Bank miliknya kepada akaun simpanan semasa bank sama yang juga miliknya melalui 34 transaksi pemindahan berjumlah RM9,155,644 hasil aktiviti haram.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Hong Leong Bank cawangan utama Kuala Lumpur, Tingkat 1, Wisma Hong Leong, Jalan Perak, di sini, antara 4 Disember 2013 hingga 19 September 2017.

Pendakwaan mengikut Subseksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Subseksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan juga boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu pada masa kesalahan itu dilakukan atau RM5 juta yang mana lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Dalam prosiding hari ini Kok Loon diwakili peguam Lee Keng Fatt manakala pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Raihanah Abd Razak.

Sepanjang perbicaraan yang bermula 27 Julai 2020 seramai 10 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI