fbpx

Tanam 3,000 pokok sempena sambutan Jubli Perak Sultan Mizan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Sultan Mizan (kiri) menanam pokok rhu pantai sempena program penamanan pokok di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu hari ini.

KUALA TERENGGANU – Sebanyak 3,000 pokok ditanam di sepanjang Pantai Batu Burok hingga Pantai Pandak, Chendering di sini hari ini.

Program anjuran Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dengan kerjasama Yayasan Sultan Mizan itu sempena sambutan Jubli Perak pemerintahan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin ke-25 tahun.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, empat spesies pokok teduhan iaitu ketapang, rhu pantai, kelapa dan ambang-ambang ditanam di sepanjang pantai peranginan terbabit sepanjang 11.3 kilometer.

“Program penanaman pokok ini yang dibahagikan kepada tujuh zon ini sebagai tanda sokongan terhadap agenda nasional yang menyasar penanaman 100 juta pokok menjelang tahun 2025.

“Penanaman pokok-pokok tersebut diharap agar dipulihara dengan baik bagi dinikmati generasi akan datang,” katanya di Dataran Batu Burok di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Keterjaminan Makanan dan Komoditi negeri, Dr. Azman Ibrahim.

Sultan Mizan mencemar duli menyempurnakan program tersebut dengan turut menanam sebatang pokok rhu pantai di Pantai Batu Burok.

Ahmad Samsuri berkata, penanaman 3,000 pokok itu bakal mewujudkan keseimbangan kawasan hijau dan pembangunan fizikal di bandar raya ini. – KOSMO! ONLINE.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI