fbpx

MA Sepang tamatkan kontrak PTSB berhubung projek APM di KLIA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Projek APM memberi kemudahan kepada penumpang di KLIA. - gambar hiasan

PETALING JAYA –  Malaysia Airports (Sepang) Sdn. Bhd. (MA Sepang) anak syarikat Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) telah mengeluarkan notis penamatan kepada  Pestech  Technology Sdn. Bhd. (PTSB)  berkaitan dengan kontrak rekaan, pembekalan, memasang, menguji dan memulakan  Penggerak Penumpang Automatik (APM) di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

PTSB telah dilantik oleh MA Sepang sebagai kontraktor rekaan dan bina untuk program penggantian KLIA Aerotrain pada 14 Disember 2021 melalui tender terbuka.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, pemberhentian tersebut adalah antaranya kerana tiada progress kerja khususnya melibatkan projek kerja yang penting serta merisikokan kepada kelewatan projek untuk disiapkan mengikut jadual yang ditetapkan.

“Keputusan ini telah dibuat oleh lembaga pengarah MAHB bagi mematuhi asas tadbir urus dan daripada pemantauan rapi terhadap progresif pembangunan projek APM oleh pengurusan MAHB dan konsultan bebas.

“PTSB telah didapati telah melanggar garis panduan di bawah kontrak dan telah gagal membetulkan perkara tersebut dalam tempoh yang ditetapkan,” katanya.  -KOSMO!ONLINE

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI