fbpx

Husniah buat PB, tamat penantian lima tahun

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
HUSNIAH mencipta rekod peribadi baharu dengan catatan 11.56s pada saringan 100m Kejohanan Olahraga Asia 2023 di Stadium Nasional, Bangkok sebentar tadi. - ASIAN ATHLETICS ASSOCIATION

PETALING JAYA – Hasrat ratu pecut negara, Zaidatul Husniah Zulkifli untuk mencipta rekod peribadi (PB) baharu sejak lima tahun lalu akhirnya tercapai pada Kejohanan Olahraga Asia 2023 di Bangkok, Thailand.

Husniah, 29, melakukan catatan 11.56 saat (s) pada aksi saringan 100 meter (m) di Stadium Nasional sebentar tadi, sekali gus memadam rekod lamanya 11.59s dilakukan di Weinheim, Jerman pada 2018.

“Alhamdulillah rekod peribadi baharu. Lama saya tunggu, kali terakhir pada 2018,” kata Husniah.

Menariknya, catatan itu turut membolehkan atlet dari Kedah tersebut menyambar tiket ke peringkat separuh akhir esok dengan misi pastinya mahu memperbaharui masa yang lebih baik.

Turut layak ke separuh akhir esok ialah Veronica Shanti Pereira (Singapura), Aziza Sbaity (Lebanon), Kim Daeun (Korea Selatan), Farzaneh Fasihi (Iran), Arisa Kimishima (Jepun) dan Kristina Marie Knott (Filipina).

Baki atlet-atlet di peringkat itu esok seperti Hamideh Esmaeilnezhad (Iran), Ge Manqi (China), Loi Im Lan (Macau), Elizabeth Tan Ann Shee Ru (Singapura), Kashafutdinova Rima (Kazakhstan) dan Mazoon Khalfan Saleh (Oman). – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI