fbpx

‘Kami perlu lupakan kekalahan pahit ini’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
KIM SWEE

PENGENDALI Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee mahu pemainnya segera melupakan kekalahan pahit 0-4 di tangan penyandang juara, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan kembali ke landasan kemenangan.

Kim Swee berkata, itu adalah kekalahan pertama The Rhinos pada musim ini dan mereka masih berada di kedudukan terbaik untuk merebut kejua­raan Liga Super memandangkan perjalanan masih jauh.

Bekas ketua jurulatih skuad kebangsaan itu berkata, kekuatan sesebuah pasukan dinilai dari segi mentaliti para pemain untuk bangkit setelah melalui tempoh sukar seperti perlawanan malam kelmarin.

“Persaingan ini baharu sahaja bermula dan masih di pe­ringkat awal dan ini merupakan kekalahan pertama kita. Jus­teru, kita perlu bangkit jika ingin bersaing dengan kelompok terbaik.

“Oleh itu, pemain perlu mempunyai keyakinan yang tinggi dan kembali mencipta kemenangan, ia bukanlah satu perkara mudah tetapi dengan sikap yang positif saya percaya kita mampu melakukan.

“Kita perlu ambil iktibar daripada kekalahan ini dengan memperbaiki kelemahan yang ada, perlawanan ini menjadi penanda aras buat kami untuk berada di tahap lebih tinggi sebelum bermain Piala AFC,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai perlawanan itu, Kim Swee memberitahu, pemainnya tidak mendapat rentak permainan daripada awal dan tidak mengawal permainan seperti mana yang dikehendaki.

Katanya, ini menyebabkan Harimau Selatan berleluasa menguasai permainan sehinggakan pasukan bimbingannya terjerat dengan taktikal lawan.

“Apabila kita memberi ruang kepada pasukan seperti JDT, kita tahu mereka mempunyai kualiti dan corak permainan yang berbeza bagi menekan musuh di atas padang. Kesannya kita dibolosi dua gol pada babak pertama.

“Kita cuba mengawal permainan pada awal babak kedua, namun tak dapat jaringkan gol, manakala serangan balas JDT menghukum kami pada minit akhir permainan,” katanya.

Ditanya mengenai gol pertama yang dikatakan ofsaid, Kim Swee berkata, “Saya sudah digantung, kalau saya cakap perkara ini, saya kena gantung lagi. Jadi saya nasihatkan pada pegawai perlawanan untuk saksikan semula insiden tersebut,” ujarnya.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI