fbpx

Kamya Fest 2023 bantu usahawan bangkit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
HAMPIR memenuhi kuota peniaga, Shuib melihat Kamya Fest mampu mengadakan acara tersebut sehingga ke Sabah dan Sarawak.

SELEPAS bergelumang dalam bidang perniagaan sendiri yang kian mendapat tempat di hati ramai iaitu Bubblebee, Shuib kini mencuba nasib dalam bidang baharu iaitu menjadi penganjur acara menerusi Kamya Fest 2023.

Meskipun baru pertama kali penganjurannya, acara berkenaan dikira mendapat sambutan hangat kerana hampir 300 peniaga berpusu-pusu mendaftarkan tempat untuk bersama-sama menyertai Kamya Fest.

Shuib selaku penganjur bersama menyifatkan acara tersebut khas untuk membantu peniaga-peniaga bangkit daripada kesan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Baginya, kewujudan acara tersebut juga turut dilakukan bersesuaian dengan lapisan rakyat yang hadir untuk berseronok.

“Saya melihat kesan PKP yang berlaku kepada peniaga-peniaga untuk bangkit semula berniaga. Sama juga seperti peniaga, ada yang baru mencipta nama dalam bidang ini.

“Kamya Fest platform yang sangat baik untuk semua kerana banyak perkara akan berlaku di sana,” katanya ketika ditemui pada sidang akhbar Kamya Fest 2023 di Hotel CitizenM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Seramai lebih 20 selebriti turut terlibat untuk menjadi tarikan pengunjung berhibur ke festival tersebut antaranya ialah Nabila Huda, Dolla, Eja, Ayie Floor88, Wak Doyok, Nana Mahazan dan ramai lagi.

Bukan sahaja selebriti, Shuib atau nama lengkapnya Shahmira Muhamad turut memaklumkan akan menyediakan pelbagai aktiviti menarik untuk seisi keluarga yang hadir ke Kamya Fest 2023 pada 10 sehingga 12 Februari kelak.

MESKIPUN membabitkan diri sebagai penganjur, Shuib juga mencabar kewibawaannya sebagai seorang usahawan. Foto – MOHD. FIRDAUS MOHD. JOHARI

Sementara itu, mengulas lanjut, Shuib berkongsi kisah perjalanan perancangan Kamya Fest bersama pengasas Kamya iaitu Erna Elliyana dan Pengarah Projek, Mohd. Faizul Isa atau lebih dikenali sebagai Joe.

“Joe selalu melakukan acara tetapi dia tidak fokus dengan satu jenama sahaja. Apabila berbincang, saya mencadangkan untuk cipta satu jenama supaya boleh pergi jauh.

“Kebetulan saya kenal lama dengan Erna dan suaminya. Mereka menyuruh saya cari perkara yang boleh diusahakan bersama-sama.

“Apabila datang idea seperti ini, saya kenalkan Joe kepada mereka dan berbincang. Saya suka idea daripada Joe iaitu konsep festival dekat dengan rakyat,” jelas selebriti berusia 39 tahun itu.

Melihat kepada kejayaan acara pertama Kamya Fest, Shuib akui sudah mempunyai perancangan untuk mengadakan perancangan seterusnya selepas memiliki kepercayaan usahawan tempatan.

“Masa perbincangan untuk kali kedua bersama Erna, kami berjaya tarik hampir 300 peniaga yang sudah berdaftar.

“Selepas ini, kami sudah merancang untuk melakukan festival seterusnya. Bagi kami, apabila sudah pegang banyak peniaga kami sepatutnya memberikan kepercayaan untuk mereka.

“Apabila kepercayaan sudah dibina, kami boleh melakukan lebih banyak projek pada masa akan datang bahkan jelajah mahupun di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Kamya Fest akan diadakan pada 10, 11 dan 12 Februari bertempat di Parkir B, Stadium Nasional Bukit Jalil yang merangkumi pelbagai kategori peniaga termasuklah produk makanan dan minuman, fesyen, automotif, sukan dan permainan serta gaya hidup yang sangat sesuai buat seisi keluarga.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI