fbpx

Turkiye kutuk keputusan Sweden benarkan tindakan bakar al-Quran

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Rasmus Paludan mendapat kebenaran dari kerajaan Sweden untuk membakar kitab suci al-Quran di Stockholm. - Mikkel Berg Pedersen

ANKARA – Kerajaan Turkiye memanggil Duta Sweden ke Ankara berikutan kebenaran yang diberikan kepada seorang pemimpin perkauman berhaluan kanan untuk membakar senaskhah kitab al-Quran, lapor laman berita TRT.

Rasmus Paludan, menerima permit daripada kerajaan Sweden untuk membakar kitab suci umat Islam itu di hadapan bangunan kedutaan Turkiye hari ini, lapor akhbar The Washington Post.

“Apabila mengetahui mengenai kebenaran yang diberikan untuk membakar kitab suci al-Quran berhampiran kedutaan kami di Sweden, duta Sweden ke Turkiye telah dipanggil ke kementerian hari ini (semalam),” kata sumber daripada Kementerian Hal Ehwal Luar Turkiye.

Ankara mengutuk sekeras-kerasnya tindakan provokasi itu yang jelas merupakan jenayah kebencian, tambah sumber berkenaan.

“Sikap Sweden tidak boleh diterima. Kami menjangkakan perbuatan itu tidak dibenarkan dan penghinaan terhadap nilai-nilai suci tidak boleh dipertahankan dengan bertopengkan hak-hak demokrasi,” kata sumber itu lagi.

Paludan, 41, mengetuai parti sayap kanan Denmark, Stram Kurs dan memegang kewarganegaraan Denmark dan Sweden. Dia ialah seorang tokoh yang sering menimbulkan kontroversi.

Pada 2020, dia dijatuhi hukuman penjara sebulan selepas menyiarkan video anti-Islam di media sosial rasmi partinya. Walaupun Paludan telah membuat rayuan terhadap sabitan itu, Mahkamah Tinggi Denmark masih mengekalkan keputusan tersebut. – Agensi

 

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI