fbpx

Pengembara luar termasuk China perlu lalui saringan demam di PMA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan.

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) menetapkan semua pengembara yang tiba dari luar negara termasuk China di pintu masuk antarabangsa (PMA) perlu melalui saringan demam.

Menterinya, Dr. Zaliha Mustafa berkata, mereka yang dikesan demam atau bergejala atau rujukan kendiri akan dirujuk ke pusat kuarantin atau pihak kesihatan untuk pemeriksaan semula.

Beliau berkata, sekiranya pengembara berkenaan disyaki Covid-19, maka ujian Covid-19 akan dijalankan.

“Selain itu, survelan di PMA juga diperkukuhkan dengan pengambilan sampel air kumbahan dari pesawat yang datang dari negara China.

“Sampel air kumbahan akan dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) untuk ujian PCR dan seterusnya dihantar untuk penjujukan genom sekiranya dikesan positif Covid-19,” katanya menerusi kenyataan akhbar hari ini.

Katanya, itu adalah antara langkah yang akan dilaksanakan bagi memperkukuh kesiapsiagaan Malaysia berikutan situasi semasa dan perubahan polisi pengurusan Covid-19 di negara China.

Zaliha berkata, bagi mengesan sebarang varian baharu pula, semua kes penyakit seperti influenza (ILI) dan  jangkitan pernafasan akut teruk (SARI) yang mendapatkan perkhidmatan di fasiliti kesihatan dan mempunyai sejarah perjalanan ke China atau kontak dengan individu dari China dalam tempoh 14 hari perlu melalui ujian RTK-Ag.

Zaliha berkata, hasil ujian RTK-Ag Covid-19 itu seterusnya akan dihantar untuk penjujukan genom sekiranya positif Covid-19.

“KKM sentiasa memantau situasi semasa perkembangan kejadian jangkitan Covid-19 di peringkat antarabangsa, khususnya melalui sidang media terkini oleh pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” jelasnya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI