fbpx
Adek Abdullah (kanan) bersama isteri dan anaknya pulang ke rumah mereka di Kampung Serongga, Pasir Mas petang tadi selepas hampir seminggu berlindung di PPS. FOTO ROHANA ISMAIL

Banjir: Mangsa di Kelantan tinggal 5,585 orang

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KOTA BHARU – Mangsa banjir di Kelantan menurun kepada 5,585 orang yang ditempatkan di 19 pusat pemindahan sementara (PPS) setakat pukul 8 malam ini berbanding 10,642 orang pagi tadi.

Pegawai Pengurusan Bencana dan Operasi, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kelantan, Kapten Mohd. Hanif Omar berkata, jumlah itu menunjukkan penurunan sebanyak 5,057 mangsa.

Menurutnya, daripada angka itu, ia melibatkan 1,835 buah keluarga dan ia menunjukkan penurunan berbanding 3,495 keluarga pagi tadi.

“Hanya dua daerah masih mempunyai mangsa banjir iaitu Pasir Mas dengan jumlah 8,300 orang dan Tumpat seramai 2,342 orang.

“Semua sungai-sungai utama di Kelantan termasuk Sungai Kelantan, Sungai Golok, Sungai Semerak, Sungai Lebir, Sungai Pergau dan Sungai Lanas menunjukkan bacaan menurun hari ini,” katanya ketika dihubungi Kosmo! sebentar tadi. – KOSMO! ONLINE

POPULAR