fbpx
- Enam penipu menggunakan pakaian seragam polis palsu (kiri) untuk menyamar sebagai polis dan memeras ugut wang perlindungandaripada penduduk tempatan di bandar Banka. - Daily Mail

Geng scammer ‘bina’ balai polis palsu, kutip wang perlindungan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

NEW DELHI – Sebuah kumpulan penipu ditahan polis selepas kegiatan mereka ‘mewujudkan’ sebuah balai polis palsu di bandar Banka, dalam negeri Bihar terbongkar, lapor portal berita MailOnline semalam.

Kumpulan terdiri daripada enam orang yang memakai seragam lengkap polis itu beroperasi di luar sebuah hotel di bandar tersebut dan terletak  hanya 457 meter dari  balai polis sebenar.

Pegawai polis palsu itu memberitahu penduduk tempatan bahawa mereka boleh menangani pelbagai isu daripada  menerima aduan jenayah sehinggalah kepada permohonan perumahan masyarakat. Malah, mereka juga mendakwa boleh membantu orang ramai mendapatkan pekerjaan dalam jabatan polis dengan bayaran antara 94 rupee(RM5.30) hingga 945 rupee (RM54).

Mereka juga membayar gaji harian kepada beberapa individu dari kawasan luar bandar sebanyak 472 rupee (RM26) untuk berpura-pura menjadi pegawai polis lain yang bekerja di balai itu.

Kumpulan itu ditangkap awal minggu ini selepas seorang pegawai sebenar melihat  salah seorang anggota polis palsu itu membawa pistol keluaran bukan standard pihak berkuasa India.

Ketua Balai Polis Banka, Shambhu Yadav berkata, beliau memberkas Anita Devi Murmu, 25, dan ‘rakan sekerja’, Aakash Kumar Manjhi, 27, ketika mereka dalam perjalanan pulang ke hotel dari tapak pembinaan sebuah pusat beli-belah.

Yadav berkata, pasangan itu mengganggu pemilik kedai di tapak yang dibiayai kerajaan itu dengan memberitahu akan melaporkan kepada balai polis tempatan jika tidak mendapat wang perlindungan.

Apabila Yadav menyoal pasangan itu tentang tempat tinggal mereka, kedua-dua mereka  mengelak daripada menjawab soalan, lantas dibawa ke balai polis sebenar untuk disoal siasat.

Polis kemudian menyerbu balai polis palsu itu dan menahan tiga lagi rakan subahat iaitu Ramesh Kumar, Timbalan Kumar dan Julie Kumari Manjhi.

Suspek keenam dan disyaki ketua kumpulan itu, Bola Yadav  yang memilik nama keluarga serupa tetapi tiada kaitan kekeluargaan dengan ketua polis sebenar,  masih diburu.

Pegawai yang menyerbu balai polis palsu itu mendapati 40 kad pilihan raya digunakan untuk memohon skim pembangunan dan 500 permohonan untuk perumahan sosial yang tidak dipos seperti sepatutnya.

“Kami telah mendengar kes mengenai anggota polis  atau pegawai penyiasat palsu di negara ini. Namun, ini  kali pertama kami mendengar tentang balai polis palsu,” kata seorang pegawai polis sebenar kepada media tempatan. – Agensi

POPULAR