fbpx

Tentera AS reka bra perisai taktikal lindungi askar wanita

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Item ini telah diklasifikasikan sebagai taktikal dan bukan pakaian sukan. - USAASC

WASHINGTON – Jabatan Pembangunan Keupayaan Tempur Tentera Darat Amerika Syarikat (AS) sedang menguji  produk canggih dikenali sebagai Bra Askar Taktikal (ATB) yang dapat  memudahkan pergerakan anggota tentera wanita, lapor akhbar New York Post semalam.

Pada musim luruh tahun ini, Pasukan Prototaip Corak Reka Bentuk Pusat Askar dijangka membentangkan penilaian awal projek tersebut  kepada Lembaga Uniform Tentera Darat (AUB) yang akan menjadikan ATB sebagai  program rasmi.

“Jika AUB menjadikan ATB sebagai program rasmi, kami ingin mempromosikannya sebagai  kemenangan besar untuk seluruh askar wanita” kata Pegawai Hal Ehwal Awam Pusat Askar, Jeff Sisto.

Pembangunan pakaian dalam berkenaan  bermula berdasarkan kaji selidik melibatkan askar-askar  wanita tentang jenis fungsi dan pilihan keutamaan yang perlu dipertimbangkan semasa reka bentuk awalnya. 

“Bra ini dilabelkan sebagai taktikal, ia bukannya item seperti pakaian sukan,” demikian menurut Soldier Touchpoints yang bertanggungjawab menghasilkan produk tersebut.

Bra itu boleh diseragamkan bersama jaket perisai badan sedia ada untuk memberikan perlindungan tambahan kepada askar wanita.

“Pihak kami sedang menilai pilihan seperti penggunaan fabrik kalis api dan bahan perlindungan mampat sambil  mengambil kira kepentingan ketepatan saiz dan  tahap keselesaan di samping  faktor pengurusan kelembapan dan kebolehnafasan,” kata Touchpoints.

“Matlamat keseluruhan adalah untuk menghasilkan pakaian dalam  yang bukan sahaja melindungi  tetapi turut mengurangkan bebanan  kognitif terhadap askar wanita yang disebabkan oleh ketidakselesaan.

“Penciptaan bra taktikal ini akan meningkatkan tahap kesediaan dan prestasi keseluruhan askar wanita sekali gus  membolehkan mereka memberi tumpuan sepenuhnya kepada misi ,” kata pereka pakaian dan ketua projek ATB, Ashley Cushon. – Agensi

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI