fbpx

Dunia kehabisan makanan tahun 2050

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
PAKAR memaklumkan dunia akan kehabisan makanan menjelang 27 tahun akan datang disebabkan populasi manusia yang semakin meningkat. – AFP

WASHINGTON – Saintis-saintis memberi amaran bahawa dunia diramal kehabisan makanan dalam tempoh 27 tahun akan datang, lapor akhbar Daily Star kelmarin.  

Berdasarkan kajian dan analisis, mereka menyatakan bahawa krisis makanan global itu diramal berlaku dalam tempoh 27 tahun dan 251 hari lagi, manakala pengiraannya bermula pada 24 April 2022.

Seorang ahli sosiobiologi, Edward Wilson berkata, manusia memerlukan dua planet Bumi untuk memenuhi keperluan makanan semasa.

“Bumi mempunyai had kapasiti dalam membekalkan sumber makanan kepada manusia. Walaupun seluruh manusia menukar diet menjadi vegetarian, tanah-tanah ladang di Bumi masih tidak dapat memenuhi keperluan tersebut.

“Populasi  dunia akan menjadi terlalu besar berbanding bekalan makanan. Pada masa itu (2050), terdapat hampir 10 bilion penduduk Bumi dengan permintaan makanan meningkat 70 peratus berbanding tahun 2017.

“Apa yang berlaku adalah sumber makanan di Bumi adalah terhad kepada 10 bilion orang sahaja. Itu angka maksimum. Ia tidak berubah kerana biosfera bersifat malar,’’ jelas Wilson.

Pakar-pakar berkata, jangka masa itu adalah berdasarkan perbandingan kadar pengambilan makanan semasa yang kini berlebihan dan pertumbuhan populasi manusia di Bumi.

Statistik itu menunjukkan bahawa manusia perlu menghasilkan lebih banyak makanan dalam tempoh 40 tahun akan datang berbanding pengeluaran makanan sejak 8,000 tahun lalu.

“Tidak mungkin semua orang bersetuju untuk berhenti makan daging, jadi takat maksimum sebenar adalah lebih rendah daripada 10 bilion. Tambahan pula, pengambilan makanan berlebihan dan pembaziran makanan berlaku setiap hari. 

“Sebagai contoh, jika seluruh penduduk dunia memiliki diet yang sama dengan rakyat Amerika Syarikat (AS), Bumi hanya boleh membekalkan makanan kepada 2.5 bilion orang.

“Dunia boleh memberi makan kepada populasi lebih besar jika manusia tidak memakan daging kerana tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan daging jauh lebih banyak berbanding makanan lain. Sebagai contoh, kita memerlukan lebih 75 kali tenaga untuk menghasilkan daging berbanding jagung,’’ tambah Wilson.

Saintis-saintis lain turut sebulat suara menyokong amaran tersebut. Antara mereka ialah Profesor Julian Cribb yang menulis buku mengenai ramalan krisis itu.

“Ini adalah krisis makanan global yang saya tidak fikir ada jalan keluar daripadanya. Ia berlaku lebih pantas berbanding perubahan iklim.

“Kekurangan air, tanah dan tenaga termasuk peningkatan permintaan daripada populasi manusia dan pertumbuhan ekonomi akan mewujudkan krisis kekurangan makanan global sekitar tahun 2050. Perang dunia berpotensi berlaku yang berpunca daripada krisis makanan dan air pada tahun-tahun akan datang,’’ katanya. – Agensi

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI