fbpx
Gambar hiasan

‘Alergi’ panggilan promosi produk

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Keprihatinan institusi kewangan membantu golongan terjejas ekoran pandemik pastinya banyak meringankan kumpulan sasaran dan diharapkan proses pemulihan terus berjalan dengan baik.

Namun, dalam kesungguhan institusi kewangan memainkan peranan dalam fasa pemulihan ini, kumpulan pelanggan yang setia membayar komitmen bulanan haruslah dihargai.

Ramai juga pelanggan bank yang tidak menggunakan manfaat moratorium yang ditawarkan kerajaan sebelum ini dengan alasan mahu melunaskan hutang sedia ada mengikut jadual yang ditetapkan. Tahniah buat mereka.

Bagaimanapun, lain pula dengan rakan penulis yang mengeluh atas sikap sebuah bank yang beberapa kali sebelum ini membuat panggilan telefon ‘mengganggu’ keharmonian aktiviti hariannya semata-mata kerana lewat membayar pinjaman bulanan hanya dua atau tiga hari selepas tarikh akhir yang ditetapkan.

“Tak seronok sebenarnya terima panggilan daripada pihak bank bertanyakan tentang hutang. Peliknya aku tak ada hutang yang tertunggak, aku sengaja tanya, berapa bulan yang tertunggak dan dia (petugas bank) memaklumkan bahawa aku lewat dua hari.

“Aku nyaris menjerit dalam telefon, apa perlu bank telefon pelanggan semata-mata nak mengingatkan tentang bayaran bulanan sedangkan dalam sistem, mereka dapat melihat status pembayaran aku yang ‘cantik’ setiap bulan,” itulah antara bebelan yang membuatkan hati penulis turut rasa terkilan dengan perkhidmatan bank terkenal dengan sistem perbankan Islamik yang profesional.

Apa perlu ‘diganggu’ pelanggan yang setia dengan komitmen bulanan melalui satu panggilan telefon sekali gus bakal merosakkan mood seseorang itu.

Memadailah sekiranya pihak bank menghantar peringatan ‘manja’ kepada pelanggan melalui aplikasi WhatsApp atau Messenger, sedangkan banyak lagi bidang lain yang boleh difokuskan untuk meningkatkan perkhidmatan perbankan sedia adanya.

Pihak bank sepatutnya memberi tumpuan terhadap kumpulan peminjam yang culas membayar hutang serta mereka yang menanggung tunggakan hutang dua hingga tiga bulan.

Selain itu, isu lain berkaitan penawaran produk perbankan melalui telefon juga perlu diubah suai mengikut gaya hidup masyarakat kini.

Takaful adalah antara produk popular yang ditawar kepada pelanggan dengan menikmati faedah menarik serta kadar premium yang berpatutan.

Namun, dalam persekitaran semasa yang mengundang kepada risiko terjerat dengan panggilan palsu sehingga boleh melibatkan penipuan ribuan ringgit tabungan pe­langgan, bank harus mencari jalan terbaik untuk mengelak daripada pihak lain mengambil kesempatan.

Pendekatan lebih mesra pelanggan perlu difikirkan berbanding membuat panggilan telefon kerana masyarakat kini begitu ‘alergi’ dengan panggilan telefon yang berniat mempromosikan produk meskipun panggilan itu adalah dari rakan karib dan juga saudara mara terdekat yang mahu menawarkan produk jualan masing-masing.

POPULAR