fbpx
Pacquiao yang sebelum ini berkhidmat sebagai senator bakal bertanding untuk jawatan Presiden Filipina. - James Atoa/UPI

Manny Pacquiao umum bertanding jawatan Presiden Filipina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

MANILA – Juara dunia sukan tinju dari Filipina, Manny Pacquiao secara rasmi mengumumkan akan  bertanding bagi jawatan Presiden negara itu dalam pilihan raya yang dijadualkan berlangsung tahun depan, lapor agensi berita United Press International (UPI) semalam.

Pacquiao yang juga merupakan seorang senator di Filipina, dicalonkan oleh serpihan parti pemerintah,  PDP-Laban. Parti tersebut pernah mencalonkan Rodrigo Duterte untuk jawatan Presiden Filipina.

Duterte bagaimanapun dilarang daripada bertanding dalam pilihan raya  kali ini ekoran perlembagaan Filipina menetapkan bahawa Presiden boleh memegang tampuk pemerintahan untuk satu penggal sahaja.

“Saya seorang pejuang dan akan terus berjuang meskipun berada di luar gelanggang,” kata Pacquiao.

Setakat ini tidak dapat dipastikan sama ada Suruhanjaya Pilihan raya Filipina akan meluluskan pencalonan tersebut untuk pilihan raya 2022.

Pacquiao pernah menjadi juara dunia dalam lapan kategori sukan tinju selain memikul tugas sebagai senator di Filipina.

Beliau yang menerima gelaran Pac-Man sebelum ini dilaporkan menjadi penyokong kuat Duterte sebelum tercetusnya ketegangan antara mereka sejak Jun lalu ekoran kritikan lantang Pacquiao terhadap polisi Duterte mengenai China dan aktiviti rasuah. – Agensi 

POPULAR