fbpx
Prototaip kereta terbaharu Mercedes-Benz, Vision AVTR yang mampu dikawal menggunakan minda dipamerkan sepanjang minggu ini di Jerman. - Mercedes-Benz

Mercedes perkenal kereta kawalan minda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

STUTTGART, Jerman – Syarikat pengeluar kereta terkenal dunia, Mercedes-Benz memperkenalkan prototaip kereta berteknologi tinggi yang mampu dikawal menggunakan minda, lapor akhbar The Sun, kelmarin.

Model Mercedes Vision AVTR adalah sebuah kereta sains fiksyen masa hadapan yang menggunakan kuasa elektrik dan dikawal melalui  otak pemandu.

Mercedes mempamerkan kereta itu di IAA Mobility di Jerman sepanjang minggu ini meskipun ia masih di peringkat permulaan atau konsep sahaja. 

Bahagian luar kereta dilengkapi ciri canggih dan futuristik, manakala bahagian dalam pula memberi aura  seolah-olah pemanduan di angkasa lepas.

Namun tumpuan utama adalah Mercedes menggunakannya untuk mempamerkan Brain Computer Interface atau BCI.

Ruangan dalam kereta canggih ini memberi aura pemanduan di angkasa lepas. – Mercedes-Benz

Meskipun boleh dikawal menggunakan minda pemandu, ia tidak bermakna otak anda yang akan memandu kereta itu  sepenuhnya.

Menurut kenyataan Mercedes, pemandu akan dapat menggunakan teknologi BCI untuk mengawal perkara asas yang tidak melibatkan pemanduan langsung.

Ini termasuk menukar stesen radio atau memilih warna pencahayaan  di dalam kereta itu.

Selain itu, Mercedes juga membayangkan sebuah kereta yang membenarkan pemandu memilih destinasi hanya menggunakan fikiran sahaja dalam tempoh beberapa puluh tahun akan datang.

“Mercedes-Benz telah meletakkan pengendalian kenderaan di satu tahap berbeza dalam penggabungan manusia dan mesin,” kata Britta Seeger dari Mercedes.

“Teknologi BCI berfungsi sepenuhnya bebas daripada ucapan dan sentuhan. Ini membuka ruang revolusi untuk interaksi intuitif manusia dengan kenderaan,”kata Eksekutif Perniagaan Mercedes-Benz, Britta Seeger. – Agensi

POPULAR