fbpx
Seramai 31 peserta perhimpunan telah ditahan dan dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 setiap seorang.

SSR rayu bantuan bayar kompaun RM62,000

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) memohon bantuan orang ramai untuk membayar kompaun sebanyak RM62,000 selepas 31 peserta dari kumpulan terbabit didapati berkumpul di Dataran Merdeka pada 19 Ogos lalu.

Dalam pada itu, SSR turut dilaporkan ingin menyaman pihak polis kerana mendakwa tangkapan yang dilakukan terhadap peserta tidak berasaskan lunas perlembagaan.

SSR dalam satu kenyataan berkata, bantuan tersebut bertujuan membantu 31 peserta yang hadir pada perhimpunan tersebut untuk membayar kompaun yang dikenakan.

“Seramai 31 peserta yang hadir membakar lilin dan meletakkan bunga ros sebagai tanda peringatan bagi mengenang lebih 13,000 rakyat di negara ini yang telah pergi akibat Covid-19.

“Mereka dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 setiap seorang. SSR telah berbincang dengan beberapa rakan peguam berkenaan tindakan yang akan diambil dan kami tidak menolak untuk menyaman pihak polis. Ini kerana tangkapan yang dibuat tidak berasaskan lunas perlembagaan.

“Peserta yang ditahan tidak diberikan akses untuk diwakili oleh peguam setiap seorang. Kami telah membuat laporan polis pada Ahad lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul agar siasatan dibuat terhadap pegawai polis IPD Dang Wangi yang telah menahan peserta pada malam tersebut,” kata kenyataan tersebut di sini semalam.

Mengulas lanjut, pada 19 Ogos yang lalu, SSR telah menganjurkan malam mengenang lebih 13,000 rakyat Malaysia yang telah pergi akibat daripada Covid-19. Malam tersebut yang sepatutnya menjadi ruang untuk bertafakur sejenak bagi mengenang rakan-rakan serta saudara-mara yang telah terkorban bertukar menjadi kecoh apabila pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan kesemua mereka yang hadir.

“Pihak polis berkeras menyatakan bahawa kesemua yang hadir tidak ditahan. Namun, para peserta yang hanya meletakkan bunga ros dan menyalakan lilin kemudiannya telah ditarik, ditolak dan diheret dengan kasar kerana pihak polis yang berada di sana gagal memberikan sebarang sebab untuk menahan peserta.

“Setelah semua dipaksa menaiki trak polis ke IPD Dang Wangi dan disoal siasat di sana, barulah polis memaklumkan bahawa penahanan dibuat di bawah tiga akta iaitu Seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman, Seksyen 21A Akta Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit 1985 dan Peraturan 10 Peraturan-Peraturan Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit,” jelasnya.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, seramai 31 ahli Sekretariat Solidariti Rakyat (SSR) dikompaun sebanyak RM62,000 selepas didapati berhimpun di Dataran Merdeka, di sini.- K! ONLINE.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

POPULAR