fbpx
MOHD. NAZUKI menunjukkan gambar kenangan arwah Rayyan Fitri (dua dari kiri) bersama ahli keluarganya di Hospital Dungun semalam.

Berubah sikap sebelum maut disengat tebuan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

DUNGUN – Sepasang suami isteri tidak menyangka perubahan perilaku anak lelaki mereka daripada yang sukar mendengar kata kepada budak patuh arahan rupa-rupanya petanda kematian nya akibat disengat tebuan di Kampung Minda, Hulu Dungun dekat sini, kelmarin.

Mangsa, Rayyan Fitri Mohd. Nazuki, 11, meninggal dunia selepas tangan kanannya disengat tebuan sewaktu bermain telefon bimbit dengan kakaknya, Khalis Najla, 13, di bilik tidurnya pada pukul 2 petang.

Bapanya, Mohd. Nazuki Mat Jusoh, 42, berkata, permata hati­nya, Rayyan Fitri yang sebelum ini sukar disuruh tiba-tiba berubah menjadi anak yang patuh arahan dia dan isterinya.

“Kalau dulu suruh tidur atau mandi memang liat sikit, bia­salah anak lelaki tetapi sejak akhir-akhir ini dia patuh sahaja. Tak sangka itu petanda dia akan pergi selama-lamanya,” katanya ketika ditemui Kosmo! di pekarangan Rumah Mayat Hospital Dungun di sini semalam.

Menceritakan kejadian me­nimpa Rayyan Fitri, Mohd. Nazuki berkata, dia baru pulang dari solat Jumaat sewaktu anak ke­dua daripada tiga beradik ber­kenaan disengat tebuan.

“Sengatan itu membuatkan dia menangis sebelum menjadi lemah dan tiba-tiba rebah tidak lama kemudian.

“Saya sempat menyambut badannya sebelum memandikannya selepas anak saya me­ngadu badannya panas dan sakit kepala,” ujarnya.

Mohd. Nazuki berkata, dia dan bapa mentuanya, Sudin Ripin, 63, kemudian bergegas membawa Rayyan Fitri ke Klinik Kesihatan Bukit Besi untuk mendapatkan rawatan.

Begitupun, dia berkata, hati­nya luluh apabila pegawai perubatan mengesahkan anak lelakinya te­lah meninggal dunia sebaik tiba di klinik itu.

Dalam pada itu, Mohd. Nazuki memberitahu, kejadian disengat tebuan bukannya pertama kali menimpa ahli keluarganya.

Jelasnya, pada tahun lalu, anak bongsunya, Darwisy Ihsan, 7, juga pernah disengat tiga ekor tebuan tetapi terselamat selepas mendapat rawatan.

Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah memberitahu, bedah siasat yang dijalankan mengesahkan kanak-kanak itu meninggal dunia akibat disengat tebuan. -K! ONLINE

POPULAR