fbpx

Kebakaran ‘mata api’ di Teluk Mexico

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Beberapa bot pemadam api sedang memadamkan api marak di permukaan laut yang kelihatan berbentuk bulat. - Twitter/BNO News

YUCATAN, MEXICO – Satu kebakaran besar berlaku di perairan Teluk Mexico dekat Semenanjung Yucata semalam selepas saluran paip gas bawah laut bocor menyebabkan api merebak ke permukaan laut, lapor portal berita MailOnline.

Insiden yang berlaku beberapa meter dari pelantar minyak syarikat milik kerajaan Mexico, Pemex itu mencetuskan kebakaran besar yang digelar ‘mata api’ oleh pengguna media sosial kerana api yang berbentuk bulat.

Pemex yang mengesahkan kejadian itu berkata, kebakaran berpunca daripada saluran paip bawah laut miliknya yang pecah.

Menurut sumber, api bermula dari saluran paip bawah laut yang menghubungkan kepada pelantar minyak luar pesisir utama Pemex, Ku Maloob Zaap yang terletak di selatan Teluk Mexico.

Kebocoran gas itu mencetuskan api pada jarak 150 meter dari pelantar kira-kira pukul 5.15 pagi (waktu tempatan), sekali gus memaksa Pemex menutup injap saluran paipnya.

Menurut Pemex, pihaknya menghantar beberapa bot pemadam api untuk memadamkan kebakaran, manakala sumber berkata, para pekerja menggunakan nitrogen untuk memadam kebakaran itu.

Kebakaran itu telah berjaya dipadamkan dan kebocoran gas dapat dikawal kira-kira lima jam kemudian sebelum operasi kembali normal.

Tiada sebarang kecederaan dilaporkan dan kejadian itu tidak memberikan kesan kepada kerja-kerja di lapangan. – AGENSI

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392
Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI

BERITA BERKAITAN