fbpx

K2

Bahang kayu api lembutkan piza

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Piza kayu api dimasak menggunakan sabak iaitu dapur memasak diperbuat daripada tanah liat di Jemapoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

PERJALANAN dari Bangsar, Kuala Lumpur ke Kuala Pilah, Negeri Sembilan yang mengambil masa hampir dua jam tidak terasa tatkala bau haruman roti piza mula menusuki rongga hidung sebaik kami memasuki halaman sebuah rumah kampung.

Dari jauh, kelihatan dua anak muda sedang sibuk membakar piza di hadapan sabak yang menempatkan perusahaan Jemapoh Pizza Kayu Api.

Jika selama ini piza, makanan popular Itali itu lazim dimasak menggunakan ketuhar elektronik, namun berbeza di situ apabila piza dibakar dengan kayu api menggunakan sabak iaitu dapur memasak tradisional diperbuat daripada tanah liat berwarna merah bata.

Sabak tersebut adalah tinggalan turun-temurun di rumah itu yang pada masa lampau digunakan bagi membuat roti tradisional Melayu.

Sambil membawa kru K2 meninjau suasana persekitaran dapur menghasilkan piza, pemiliknya, Raudhah Hassan, 35, menceritakan serba ringkas sejarah kewujudan Jemapoh Pizza Kayu Api.

“Perniagaan ini baru saja dimulakan awal April lalu sewaktu negara sedang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan. Pada waktu itu, saya bersama enam beradik yang lain terperangkap di kampung.

“Melihatkan dapur sabak yang jarang digunakan dan kebolehan kami adik-beradik menghasilkan piza, maka tercetuslah perniagaan Jemapoh Pizza Kayu Api ini,” jelasnya.

Siapa sangka, daripada sekadar ingin mengisi masa terluang dan menjual 20 keping piza sehari untuk penduduk kampung, angka tersebut mula berganda dan menjangkau 600 keping sehari.
Lebih menakjubkan, piza kayu api yang dijualnya itu tular dan turut menjadi buruan warga kota yang menetap di luar Negeri Sembilan.

“Saya sendiri tidak menyangka sambutan yang diterima begitu menggalakkan. Mungkin ini akan menjadi elemen agropelancongan dan tarikan baharu Kuala Pilah,” ujarnya.

Kira-kira 5,000 keping piza berjaya dijual sejak beroperasi lebih tiga bulan lalu.

Cerita Raudhah lagi, dia dan adik-beradiknya mengambil keputusan menggunakan sabak dan mengekalkan tradisi pembuatan piza secara tradisional kerana ia mempunyai keunikan tersendiri.

“Rasa piza yang dibakar menggunakan sabak dan ketuhar elektrik sangat berbeza. Aromanya lebih wangi dan teksturnya juga lebih lembut. Malah, pelanggan kami juga mengakui roti piza tersebut kekal lembut biarpun sudah disimpan semalaman,” jelasnya.

Tradisi

Menurut Raudhah, keadaan itu mungkin disebabkan oleh bahang semula jadi yang terhasil daripada penggunaan kayu api sewaktu proses pembakaran dilakukan.

“Untuk membakar piza, saya menggunakan kayu daripada pokok rambutan dan getah. Kayu api tersebut dibakar dan diletakkan di dalam sabak untuk mewujudkan bahang panas bagi membolehkan piza dimasak sehingga sempurna.

“Berbeza dengan ketuhar, tempoh pembakaran piza menggunakan sabak juga lebih singkat iaitu kira-kira dua minit sahaja,” jelasnya.

RAUDHAH menunjukkan piza Jemapoh Signature yang mengandungi sosej dan sayuran.

Menurutnya, perusahaan bermula dengan menjual satu perisa piza yang dikenali sebagai Jemapoh Signature, sebelum dipelbagaikan kepada dua lagi inti iaitu Pilah Tuna dan Beef Peperoni.yang dijual pada harga bermula RM18.

Petugas membakar piza, Mohd. Helmi Abdul Halim, 28, pula berkata, biarpun berdepan dengan bahang sabak hampir lapan jam sehari sejak tiga bulan lalu, pengalaman tersebut memahirkannya menggunakan perkakas dapur tradisional.

“Pertama kali membakar piza tradisional, dahi dan jari saya pernah melecur kerana ingin menjaga api yang sangat kuat. Malah, bahang sabak tersebut terasa hingga ke malam,” ujarnya.

Kata Mohd. Helmi, biarpun nampak mudah, namun proses tersebut memerlukan individu sentiasa peka dan fokus. Ini kerana, jika silap percaturan, piza yang dibakar bukan sahaja tidak masak, malah rotinya juga boleh bantat dan hangus.

Menurut Mohd. Helmi lagi, kebiasaannya, dia akan membakar sehingga 300 keping piza pada hari biasa dan 600 keping pada hujung minggu.

Menurut Hamzah Hassan, 33, yang bertanggungjawab mengendalikan tepung, dia menguli kira-kira 50 hingga 80 kilogram tepung sehari menggunakan kudratnya sendiri.

Jelasnya, biarpun pelbagai mesin menguli dijual di pasaran pada hari ini, namun mereka sekeluarga masih mengekalkan kaedah uli tradisional menggunakan tangan bagi mendapatkan tekstur roti lembut.

“Pada zaman dahulu, datuk saya merupakan antara pengusaha roti Melayu pertama di negara ini. Jadi sejak kecil saya sudah terdedah dengan proses penghasilan roti,” jelasnya.

Ceritanya lagi, setiap hari dia mengambil masa kira-kira dua jam setengah untuk menguli adunan tepung dan membuat doh piza.

“Selalunya saya bersama seorang lagi saudara akan mula menguli tepung pada pukul 8 pagi dan doh tersebut akan siap sekitar pukul 11 pagi sebelum diletakkan topping untuk dijadikan piza,” jelasnya.

Biarpun jumlah tersebut terlalu banyak, namun bagi Hamzah, alah bisa tegal biasa.

Malah, dia berhasrat untuk mengekalkan kaedah tradisional tersebut dalam pembuatan piza.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI