fbpx

Nightmares and Daydreams bukti filem seberang makin maju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Fachri Albar turut membintangi siri Joko Anwar's Nightmares and Daydreams.

SAAT artikel ini dilunaskan, penulis baru berkesempatan menghabiskan episod pertama siri Netflix originals berjudul Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams.

Benar, kalian tidak salah mendengar. Indonesia sudah punya siri originals Netflix yang diarahkan pengarah Joko Anwar dan dibintangi barisan pelakon luar biasa mereka.

Satu kebanggaan yang membuatkan ramai termasuk pemerhati Malaysia yang berasa kagum dengan hasil kerja para pelaku seni negara seberang. Semakin hari, semakin mendunia atas nama seni filem.

Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams turut membariskan pelakon yang popular dengan drama seberang Malin Kundang iaitu Fachri Albar.

Berbaki enam episod, apa yang boleh penulis rangkumkan seawal menamatkan episod pertama adalah projek ini sangat luar biasa seninya dan pada masa sama, terkandung kreativiti wajar diteladani semestinya elemen misteri yang menderas adrenalin penonton.

Teknikal ‘hollywood’

Dari segi teknikal termasuk kesan khas, sinematografi Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams adalah blueprint atau cetakan biru yang patut dicontohi pelaku-pelaku seni filem Asia Tenggara terutamanya.

Rasa seperti Indonesia sekarang sudah ‘mencucuk’ Hollywood dan terus menghasilkan naskhah-naskhah yang luar biasa kualiti dan ideologinya. Bayangkan sebuah projek seni berjaya ‘dibida’ Netflix yang mempunyai nama pengarah di tajuknya. Luar biasa.

Antara babak ‘mahal’ berkualiti Hollywood dalam Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams yang kini mencuri tumpuan dalam laman penstriman Netflix.

Dari segi naratif, Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams boleh kurang tahan kemenjadiannya.

Setakat episod pertama berjaya memberi pengajaran bahawa jangan sesekali terfikir untuk meletakkan orang tua kita sayangi, yang sudah membesarkan kita di rumah orang tua sembarangan.

Jangan jadi seperti Panji lakonan Ario Bayu yang menyesal kemudian selepas berbuat demikian. Bukan itu sahaja, dia tidak menyangka apa berlaku kepada dirinya dan orang tersayang kerana rumah orang tua bukan seperti apa yang diharapkannya.

Horror hebat

Itu sedikit spoiler Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams. Apa yang membanggakan adalah nilai produksi siri berkenaan yang sudah seperti apa ditonjolkan Hollywood dan tidakpun, pemain seni filem Korea Selatan.

Selain terjemahan karakter luar biasa, produksi dan perihal teknikal Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams adalah apa yang membuatkan siri itu sangat berkualiti.   – NETFLIX ID

Disebabkan penulis masih belum menghabiskan ketujuh-tujuh episod, markah penuh untuk Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams berstatus pending.

Kendatipun, setakat episod pilot atau sulung, markah jujurnya adalah A cemerlang kerana memang berkualiti Hollywood yang lain daripada lain.

Datang pula daripada kerangka minda genius Joko yang sebelum ini memang terkenal dengan karya-karya bersifar horror atau seram. Memang apa dipentaskan di Netflix merupakan tanda aras baharu buat produk seni Asia Tenggara.

Syabas buat Joko dan pasukannya yang berjaya menghabiskan Joko Anwar’s Nightmares and Daydreams.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI