fbpx

Alat mainan dewasa RM2.04 juta dalam gudang di Shah Alam dirampas

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Norlela menunjukkan alat mainan seks yang dirampas dari gudang logistik Shah Alam, 20 Mei lalu. Foto oleh M Fridaus M Johari/ KOSMO!

PETALING JAYA – Sebanyak 11,220 alat mainan seks bernilai lebih RM2.04 juta dirampas Jabatan Kastam Diraja (JKDM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) ketika serbuan Ops Publika di sebuah gudang logistik sekitar Shah Alam, Selangor, pada 20 Mei lalu.

Penolong Ketua Pengarah Kastam Zon Tengah, Norlela Ismail berkata, seorang lelaki tempatan berusia 60 tahun, merangkap penyelia gudang ditahan dalam serbuan dilaksanakan pukul 1 tengah hari.

“Bertindak atas risikan pegawai, pasukan operasi dari Bahagian Penguatkuasaan JKDM Zon Tengah Unit I (WPKL) berjaya menyita dagangan alat mainan dewasa atau ‘sex toys’ yang disyaki tidak berkastam melalui serbuan di sebuah gudang logistik di Shah Alam, Selangor.

“Hasil pemeriksaan rapi terhadap gudang terbabit menemukan sebanyak 11,220 unit alat mainan seks yang mempunyai lebih 10 jenis dan jenama.

“Keseluruhan rampasan dianggarkan bernilai lebih RM2.04 juta dan diklasifikasikan sebagai barang Larangan Mutlak di bawah Jadual Pertama, Butiran Kelima, Perintah Kastam (Larangan Mengenai Import) 2023,” ujarnya ketika sidang akhbar di Ibu Pejabat Kastam Diraja WPKL, di sini, hari ini.

Jelasnya, modus operandi utama yang dijalankan adalah membuat pengikraran palsu di dalam Borang Kastam 1 sebagai mainan kanak-kanak (toys) dan dagangan tersebut dibawa ke gudang logistik untuk disimpan, sebelum dijual secara pukal kepada pemborong tempatan.

“Kita masih mengesan syarikat atau ejen pengimport yang terlibat bagi tindakan selanjutnya manakala kes disiasat di bawah Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967.

“Setakat ini, rampasan ini adalah yang terbesar kerana membabitkan lebih RM2.04 juta berbanding kes tahun lalu yang melibatkan rampasan bernilai RM50,000,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, pihaknya juga menahan seramai 16 individu lelaki berusia 30 hingga 60 tahun selepas 40 serbuan dilaksanakan di premis sekitar Lembah Klang sejak 13 hingga 24 Mei lalu, bagi kesalahan di bawah Seksyen 135 Akta Kastam 1967.

“Daripada 40 serbuan yang dilaksanakan, sebanyak 26 kertas siasatan telah dibuka bagi kesalahan di bawah Seksyen 135 Akta Kastam 1967.

“Sejumlah 3,506 liter minuman keras dan 355,100 batang rokok disita membabitkan anggaran nilai dan cukai sebanyak RM475,267,” katanya.

Menurut beliau, anggaran rampasan dan cukai bagi kedua-dua kes bernilai RM5.3 juta manakala kesemua suspek telah dibebaskan dengan jaminan. – KOSMO! ONLINE.

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI