fbpx

Had laju Jalan Persekutuan diturunkan sempena Aidilfitri

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Gambar hiasan

PETALING JAYA – Pengurangan had laju akan dilaksanakan di semua Jalan Persekutuan di Malaysia, daripada 90 kilometer sejam (km/j) kepada 80 km/j, berkuat kuasa bermula 8 April hingga 13 April ini.

Kementerian Kerja Raya (KKR) memaklumkan, pewartaan pengurangan had laju itu selaras dengan Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena perayaan Hari Raya Aidilfitri 2024.

“Pengurangan sementara had laju selama seminggu ini merupakan antara langkah-langkah keselamatan dan pemantauan yang diambil kerajaan bagi meningkatkan keselamatan dan mengurangkan risiko kemalangan jalan raya semasa musim perayaan.

“KKR juga telah memaklumkan kepada pihak konseri Jalan Persekutuan untuk menghentikan kerja-kerja pembinaan dan penyelenggaraan jalan yang tidak kritikal mulai 5 hingga 14 April supaya tidak mengganggu aliran trafik.

“Pengecualian diberikan bagi kerja-kerja menampal lubang, kecemasan dan kritikal serta kerja pembinaan di luar rizab jalan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kenyataan sama, KKR berkata, bagi lebuh raya pula, syarikat konsesi tidak dibenarkan melaksanakan sebarang penutupan lorong lebuh raya kecuali bagi kes dan kerja kecemasan bermula dari 1 hingga 17 April 2024.

“Ini sejajar dengan semangat dan aspirasi Program MyJalan yang dilancarkan KKR serta pendekatan seluruh rakyat dan negara (whole
nation approach) untuk bersama-sama bertanggungjawab memastikan keselamatan, keselesaan pemanduan diutamakan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI