fbpx

[VIDEO] Hari Kebangsaan: Aksi ekstrem tentera darat, udara terima sorakan penonton

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Persembahan udara merupakan antara segmen paling dinantikan penonton pada sambutan Hari Kebangsaan 2023 di Dataran Putrajaya hari ini. - Foto oleh FAIZ ALIF ZUBIR / KOSMO!

PUTRAJAYA – Riak ceria jelas terpancar pada wajah orang ramai yang teruja menyaksikan pelbagai persembahan terutamanya aksi ekstrem yang disajikan sepanjang sambutan Hari Kebangsaan 2023 di Dataran Putrajaya hari ini.

Pasukan Akrobatik Motosikal Tentera Darat iaitu Red Army Warrior membuka acara dengan melakukan aksi lompatan bermotosikal merentasi sebanyak 66 buah motosikal model Royal Enfield.

Aksi mengujakan adrenalin itu dijayakan oleh Sarjan Saidatul Husna Kamaruddin menggunakan motosikal jenis Kawasaki Scrambler 250cc sekali gus menerima tepukan gemuruh daripada para penonton.

Selain itu, antara persembahan ekstrem lain yang turut mencuri perhatian penonton adalah aksi terjun tepat dari ketinggian 4,000 meter oleh enam anggota pasukan 69 Komando Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Kesemua penerjun itu kemudiannya mendarat di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta pemimpin utama yang lain.

Segmen perarakan kemudiannya diteruskan dengan lintasan kontinjen membabitkan pelbagai jabatan dan agensi, badan uniform, pasukan keselamatan serta pameran aset ketenteraan.

Seperti sambutan-sambutan terdahulu, perbarisan dan perarakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan PDRM menerima sorakan paling kuat daripada para penonton.

Teriakan ‘abang bomba’ turut kedengaran apabila perarakan unit beruniform itu melintasi mereka yang memenuhi sepanjang Dataran Putrajaya.

Turut mencuri tumpuan penonton adalah anjing-anjing pengesan dari Unit K9 PDRM dan JBPM yang tampil memakai kasut dan akur mengikut arahan sepanjang perbarisan. – KOSMO! ONLINE

@yanamadieadampiya tengok perarakan sorg2 kt umh pun ak semangat spai teruja gini la klo oncall nk kemana2 pun xleh..pe2 pun tgk kt umh pun rs perasan smngat tu cm de tmpt perarakan bngga jd ank malaysia.. #bahagiaitusederhana #fyppp #beranda #merdeka2023 #malaysiamadani #merdeka66 #tgkkttvpunboleh ♬ MALAYSIA – Faizal Tahir

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI