fbpx

Azeem, Khairul Hafiz ke separuh akhir 100m

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
AZEEM merekodkan masa keempat terpantas pada pusingan pertama 100m Kejohanan Olahraga Asia 2023 di Stadium Nasional, Bangkok sebentar tadi.

PETALING JAYA – Pemegang rekod 100 meter (m) kebangsaan, Muhammad Azeem Mohd. Fahmi menepati ramalan apabila tiada masalah untuk melangkah ke separuh akhir Kejohanan Olahraga Asia 2023 di Bangkok, Thailand esok.

Azeem dengan rekod peribadi terbaik 10.09 saat (s), mengungguli saringan 2 menerusi catatan 10.24s yang merupakan masa kelima terpantas pada pusingan pertama di Stadium Nasional sebentar tadi.

Menariknya, bekas pemegang rekod 100m kebangsaan yang juga raja pecut Asia Tenggara 2017, Khairul Hafiz Jantan turut mengiringi Azeem di separuh akhir esok apabila merakam masa 10.46s.

Bagaimanapun, cabaran mereka esok tidak mudah kerana perlu berdepan nama-nama besar seperti bekas pemegang rekod Asia dari Qatar, Femi Ogunode yang mencetak masa keempat terpantas sebentar tadi iaitu 10.19s.

Catatan terpantas di pusingan pertama sebentar tadi menjadi milik atlet Jepun, Hiroki Yanagita dengan masa 10.10s diikuti Abdullah Abkar Mohammed dari Arab Saudi (10.18s) dan pelari Jepun, Ryuichiro Sakai (10.18s).

Esok, Azeem dan Khairul perlu merebut dua slot terbaik daripada tiga peringkat saringan separuh akhir untuk layak ke final berselang dua jam kemudian pada pukul 7.50 malam. – KOSMO! ONLINE

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI