fbpx
TANGKAP layar CCTV menunjukkan seekor anjing dibakar hidup-hidup.

Lelaki pukul, bakar anjing hidup-hidup diburu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

JOHOR BAHRU – Seorang lelaki yang bertindak kejam dengan memukul dan membakar seekor anjing liar secara hidup-hidup sedang diburu pihak berkuasa.

Pemangku Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Superintenden Fariz Ammar Abdullah berkata, pihaknya dimaklumkan kejadian tersebut turut tular di media sosial, baru-baru ini.

Menurut beliau, kejadian itu dipercayai berlaku di sebuah klinik haiwan di sekitar Taman Impian Emas, Skudai di sini.

“Kita terima laporan polis berhubung kejadian itu pada pukul 2.59 petang, Isnin lalu daripada orang awam.

“Pengadu memaklumkan kejadian seekor anjing dipukul dan dibakar hidup-hidup seorang kekasih dipercayai warga tempatan, di mana rakaman kejadian tular di media sosial,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Keadaan anjing yang dibakar oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Tambah Fariz Ammar, tujuan laporan polis dibuat adalah untuk merujuk kes bekerja kepada Jabatan Veterinar Johor bagi menjalankan siasatan berhubung penyeksaan haiwan.

“Kes ini akan disiasat Jabatan Veterinar Johor mengikut Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 yang memperuntukkan hukuman denda minggu RM25,000 dan maksimum RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan,” jelasnya.

Sementara itu, satu rakaman video berdurasi 8 minit 54 saat tular menunjukkan seorang lelaki menghidupkan api dipercayai terhadap seekor anjing yang terhalang oleh dinding.

Lelaki berkenaan kemudiannya berlalu meninggalkan kawasan tersebut dengan memandu kenderaannya.

Video berkenaan menerima kecaman rakyat umum khususnya melibatkan warga negara Malaysia berketurunan Tionghua. – KOSMO! ONLINE

POPULAR