fbpx

Azizulhasni tarik diri kejohanan UCI di Kaherah, Mesir

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
AZIZULHASNI

JAGUH berbasikal trek negara, Datuk Mohd. Azizulhasni Awang terlepas peluang untuk beraksi pada Piala Negara-Negara Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) di Kaherah, Mesir apabila terpaksa menarik diri daripada kejohanan tersebut yang bermula semalam.

Keputusan tersebut diumumkan menerusi laman Facebook miliknya selepas mengambil kira nasihat doktor selain turut disebabkan faktor lain sehingga memaksa beliau untuk berehat seketika.

“Demi memberi ruang untuk mendapatkan pemulihan yang optimum, tempat saya akan digantikan oleh Fadhil Zonis,” katanya.

Pada masa sama, pelumba berusia 35 tahun yang terkenal dengan julukan The Pocket Rocketman itu berharap semua pihak kekal memberi sokongan terhadap rakan seperjuangannya yang lain.

“Saya memohon supaya anda semua terus memberikan sokongan kepada atlet lumba basikal yang akan bertanding di sini nanti.

“Jadual perlumbaan adalah seperti berikut Rabu (pecut berpasukan lelaki & wanita), Khamis (keirin lelaki, pecut wanita, omnium lelaki) manakala Jumaat (keirin wanita, pecut lelaki, madison lelaki, omnium wanita),” ujarnya.

Untuk rekod, Azizulhasni pernah menjalani pembedahan jantung terbuka di Hospital Epworth Richmond, Melbourne April tahun lalu selepas disahkan mengalami masalah jantung yang jarang ditemui.

Bagaimanapun, Azizulhasni baru-baru ini membuktikan bahawa beliau masih berbisa selain mampu menjadi pencabar pingat pada Sukan Olimpik Paris 2024 selepas meraih pingat perak pada Kejohanan Piala Negara-Negara UCI di Jakarta, Indonesia bulan lepas. – KOSMO! ONLINE

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI