fbpx

Jokowi dedah lebih sejuta rakyat Indonesia pilih Malaysia untuk berubat

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Jokowi

PETALING JAYA – Presiden Indonesia, Joko Widodo mendedahkan hampir dua juta rakyatnya memilih untuk berubat di luar negara republik itu terutamanya ke Malaysia.

Joko Widodo atau turut dikenali sebagai Jokowi melalui Twitternya berkata, lebih sejuta rakyat Indonesia telah berubat ke hospital di Malaysia, 750,000 ke Singapura manakala lebihannya mendapatkan rawatan ke Jepun, Amerika Syarikat (AS), Jerman dan lain-lain negara.

Oleh kerana itu katanya, Indonesia telah mengalami kerugian sebanyak Rp165 triliun (RM 48.31 juta) kerana modal khidmat perubatan keluar.

“Karana itulah, pemerintah mendukung penuh pembangunan hospital bertaraf antarabangsa. Seperti hari ini, saya merasmikan Hospital Mayapada Bandung yang menggunakan tema hijau.

“Kehadirah hospital moden ini dilihat dapat mengurangkan jumlah rakyat kita untuk berubat ke luar negara,” tulisnya hari ini.

Menjengah di ruangan komen ternyata, ramai rakyat Indonesia lebih mempercayai perubatan moden terutamanya hospitaliti di Malaysia berbanding negara lain kerana lebih murah dan berkesan.

“Di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Selangor, kemudahan dan teknologi hospital di sana cukup moden dan teratur. Saya sudah berubat di Indonesia beberapa kali namun penyakit saya tidak diketahui.

“Sekali sahaja saya ke Malaysia, dengan hanya upah RM100 saya sudah dapat tahu penyakit sebenar yang dihidapi saya iaitu masalah dalam kerongkong,” ujar ArifGilang.

“Dari testimoni-testimoni di Twitter ini dapat disimpulkan ramai rakyat kita pergi terus ke Melaka, Penang dan Singapura karana memang lebih meyakinkan,” kata Agil.

“Bapa mertua saya pada 2020 ada tumor hati dengan ukuran 9 CM, di Indonesia perlu diadakan pembedahan yang memakan modal jutaan ringgit.

“Terus ke Pulau Pinang, doktor di sana hanya bagi ubat dan sekarang telah sembuh,” Kata Gamersujung. – KOSMO! ONLINE.

 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI