fbpx

Marquez mungkin tinggalkan Honda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
MARQUEZ mungkin membuat keputusan meninggalkan Honda sekiranya pasukan itu gagal menyediakan jentera kompetitif. – AFP

MADRID – Pelumba baharu Gresini Ducati, Alex Marquez percaya abangnya yang juga juara dunia MotoGP enam kali, Marc Marquez tidak teragak-agak untuk ‘angkat kaki’ andai gagal memberikan saingan kompetitif bersama Repsol Honda pada musim depan.

Sebagai rekod, Alex telah mengambil keputusan untuk berhijrah daripada pasukan LCR Honda dengan menyertai Gresini bermula musim depan kerana percaya pasukan gergasi Asia itu sudah tidak mampu memberikan saingan yang diharapkan seperti sebelum ini.

Kata Alex, abangnya sudah melakukan aduan kepadanya bahawa jentera prototaip yang diberikan oleh Repsol Honda untuk musim 2023 masih lagi tidak mencapai piawaian yang dimahukan sekiranya mahu mencabar kejuaraan dunia.

“Ketika kita melakukan sesi ujian penghujung musim di Litar Valencia sebelum ini, saya dapati Marc sangat berang kerana jentera yang dibekalkan oleh Repsol Honda cukup teruk kerana tiada pembaharuan yang dilakukan.

“Saya telah bertanya kepada­nya jika ada aduan yang dibuat kepada jurutera pasukan, tetapi dia maklumkan tiada perubahan atau perbezaan yang ketara dapat dibuat.

“Malah, dia memuji apa yang Ducati telah berikan kepada setiap pasukan dan mereka bakal menjadi pencabar utama untuk kejuaraan dunia musim depan.

“Secara peribadi, saya harap Honda dapat memperbaiki kelemahan yang ada kerana masih ada masa sebelum saingan rasmi bermula Mac nanti.

“Jika diikutkan, Marc sangat sayang kepada Honda kerana kekal setia memberikannya pe­luang meskipun dihimpit kecederaan panjang sebelum ini. Cuma, saya tidak pasti sampai bila perasaan itu akan kekal kerana jika tiada perubahan, mungkin dia akan angkat kaki,” katanya.
– AGENSI

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI