fbpx

Air Terjun Niagara hampir beku akibat ribut salji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Imej dari udara menunjukkan ketulan ais terbentuk berhampiran kawasan air terjun. – Getty Images

ONTARIO, KANADA – Ribut salji tebal yang melanda Kanada dan Amerika Syarikat (AS) menyebabkan Air Terjun Niagara di Ontario hampir beku sehingga mewujudkan pemandangan serba putih serta memukau mata pengunjung, lapor portal berita MailOnline kelmarin.

Berdasarkan beberapa gambar yang dikongsikan kelmarin, pengunjung dilihat memenuhi lokasi pelancongan popular di bahagian sempadan Kanada tersebut bagi melihat sendiri pemandangan yang jarang berlaku itu.

Imej dari udara yang dirakam selepas ribut salji melanda menunjukkan salji tebal memenuhi laluan pejalan kaki serta ais terbentuk berhampiran kawasan air terjun.

Kabus yang keluar dari air terjun juga secara beransur-ansur menambah lapisan air yang membeku di persekitaran, seterusnya menghasilkan ketulan ais besar dan menjadikan ia kelihatan seperti berada di bawah kaca.

Ribut salji paling buruk dalam tempoh 50 tahun melanda sebahagian Kanada dan beberapa negeri di AS dengan New York yang paling teruk terjejas.

Setakat kelmarin, 50 orang meninggal dunia di AS akibat fenomena ekstrem itu dengan banyak mayat ditemui di dalam kenderaan yang ditimbuni oleh salji tebal. – Agensi 

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI

BERITA BERKAITAN