fbpx
CAPOIERA menjadikan pengamalnya lebih kuat dan cergas.

Capoeira untuk kesihatan, kecergasan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

TAJUK yang agak menarik untuk dikupas pada kali ini ialah capoeira. Apakah itu capoeira?

Saya tidak dapat meletakkan peratusan dalam masyarakat terutama di Malaysia yang tahu tentang kewujudan seni pertahanan diri yang dikenali sebagai capoeira ini disebabkan ia bergantung kepada seluas mana kita ketahui tentang adat dan budaya luar selain adat dan budaya tempatan.

Dikatakan oleh sebahagian pengamal, ia mula bertapak di Malaysia sekitar awal tahun 2000. Terpengaruh daripada beberapa filem yang ditonton oleh rakyat pada ketika itu, lantas menjadi hasrat untuk mendalami seni ini.

Ramai fikir mereka tidak layak dan tidak cukup fleksibel untuk sertai capoeira, namun hakikatnya capoeira tidak meletakkan tahap fleksibel dan juga kecergasan yang tinggi.

Bagi sesiapa yang benar-benar berminat menyertai capoeira sangat dialukan kerana di dalam capoeira juga dilatih untuk meningkatkan kecergasan seseorang dan semestinya ia tidak mengira tahap kecergasan atau kemahiran koordinasi fizikal.

Bagi tahap beginners, langkah demi langkah diajar supaya dari masa ke masa anda akan secara semula jadi membina dan membangunkan fleksibiliti, koordinasi, kekuatan, keseimbangan, postur, kestabilan teras dan peningkatan keseluruhan nada otot.

Apa yang paling diperlukan ialah minda yang terbuka dan juga kesediaan untuk belajar capoeira ini yang pasti menyeronokkan.

Capoeira adalah tarian seni mempertahankan diri yang dianggap tercetus sekitar abad ke-16 di Brazil.

Kadang-kadang disebut sebagai seni mempertahankan diri, seni tari dan kadangkala permainan, capoeira adalah fenomena unik yang telah menarik perhatian dunia.

Walaupun popularitinya semakin meningkat, asal-usul sebenar seni itu telah hilang disebabkan oleh kekurangan bukti sejarah dan sifat rahsia permulaannya.

Tersembunyi dalam unsur-unsur muzik dan irama berbentuk, tendangan ganas yang telah menyamar sebagai pergerakan tarian ghairah dan kombinasi gabungan budaya Barat- Afrika menyelamatkannya daripada dikenal pasti sebagai usaha mengekalkan tradisi tertentu. Oleh itu, capoeira hidup sebagai alat hidup, bukan hanya seni mempertahankan diri, tetapi juga identiti budaya.

Capoeira ialah bentuk seni Brazil yang menggabungkan unsur seni bela diri, sukan dan tarian. Ia dicipta oleh keturunan hamba Afrika dengan beberapa pengaruh orang asli Brazil.

BUKAN sekadar seni mempertahankan diri dan tarian mahupun identiti budaya, capoeira turut mempunyai sisi sosial yang kuat.

Amalan ini menggabungkan gerakan pantas dan kompleks, menggunakan sepakan kuasa dan sapuan kaki pantas dengan beberapa aksi akrobatik darat dan udara, pukulan lutut, take-down, pukulan siku dan tumbukan. Ia memerlukan keseimbangan, kekuatan, ketangkasan, dan ketahanan. Capoeira ialah seni mempertahankan diri popular yang diamalkan oleh beribu-ribu orang dari semua peringkat umur.

Dari aspek kesihatan, capoeira berpotensi meningkatkan kadar denyutan jantung secukupnya bagi meningkatkan kecergasan kardiorespiratori. Pun begitu, penyelidikan mengenai latihan capoeira tidak memberikan data untuk membuat kesimpulan mengenai tekanan kardiovaskular dihadapi pengamal capoeira.

Kelebihan capoeira juga menjadikan anda lebih kuat dan lebih cergas daripada apa yang anda bayangkan.

Capoeira akan membantu anda mengembangkan lebih banyak kekuatan, daya tahan, fleksibiliti dan ketangkasan berbanding aktiviti fizikal rutin anda. Asas capoeira ialah pergerakan berterusan badan anda, sisi ke sisi dan depan ke belakang.

Maka, anda akan membangunkan bahagian atas badan, teras dan pembakaran lemak aktif dengan cepat, mengalihkan berat badan anda ke depan dan ke belakang dengan lutut dibengkokkan dan tangan dihayun.

Pergerakan yang berterusan secara berulang-alik ini akan memberikan kesan sekiranya ia dilakukan dalam tempoh satu jam. Ia juga merupakan alternatif kepada senaman kardio yang mana satu jam melakukan capoeira mampu membakar lebih 700 kalori.

Capoeira bukan sukan bersendirian. Ia sebaliknya merupakan pengalaman komuniti yang boleh mengajar anda untuk menghormati dan berhubung dengan orang lain. Ia adalah aktiviti kebudayaan dan juga sukan.

Capoeira mempunyai sisi sosial yang kuat. Seperti aktiviti fizikal lain, capoeira tidak menjanjikan semangat kekeluargaan pasti wujud, sebaliknya ia hanya boleh dizahirkan setelah anda sendiri sertai dan alaminya sendiri.

Anda pasti akan berkawan sepanjang perjalanan dan bertemu orang baharu dari seluruh dunia melalui acara dan latihan capoeira. Hubungan berkekalan dibina dan kawan yang tulen dibuat.

Majoriti pengamal capoeira meluangkan masa bersama antara satu sama lain selepas dan di luar waktu kelas.

Capoeira, secara ringkasnya, mengajar anda untuk percaya kepada diri sendiri. Capoeira ialah ekspresi badan yang menyeluruh dan sesuai untuk menyemai rasa bangga dan keyakinan kepada sesiapa yang mengamalkannya. Apabila seseorang semakin yakin dalam seni mempertahankan diri, dia juga semakin yakin dengan keupayaan untuk mengekspresikan keunikannya.

Apabila anda menjalani kelas capoeira, badan anda mengeluarkan endorfin. Ini pada asasnya adalah hormon rasa baik yang membuatkan anda berasa hebat, meningkatkan mood anda dan memberikan anda perasaan pencapaian dan euforia.

Jadi, pada asasnya aktiviti capoeira adalah bersifat menang-menang iaitu badan anda menghasilkan lebih banyak endorfin dan anda membakar lebih banyak kalori. Sebaik sahaja anda menjadi biasa dalam kelas capoeira, anda akan mula menyedari bahawa pada penghujung kelas anda berasa bertenaga dan berada di puncak dunia!

Capoeira ternyata meningkatkan kelajuan, ketangkasan, fleksibiliti dan keseimbangan. Anda belajar untuk mengawal badan dan menyedari badan anda mempunyai julat gerakan baharu selepas sedikit latihan capoeira yang konsisten.

POPULAR