fbpx
Tangkap layar Dr. Wan sedang mengupas isu doktor lelaki menyambut kelahiran bayi dari sudut pandang seorang doktor.

Kecoh isu aurat isteri bersalin disambut doktor lelaki

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

PETALING JAYA – Seorang penceramah bebas, Siti Afifah Shahbudin yang lantang melabelkan golongan suami sebagai dayus kerana membenarkan doktor lelaki melihat kemaluan isteri ketika menyambut kelahiran bayi mengundang pelbagai reaksi.

Susulan itu, seorang individu tampil menjelaskan isu tersebut dari segi perubatan dan pendapat beliau sebagai seorang doktor.

Dikenali sebagai Dr. Wan Share, beliau turut mempersoal data yang diperoleh penceramah bebas itu berhubung doktor wanita lebih ramai berbanding lelaki untuk menyambut kelahiran bayi.

“Kalau ustazah ada data yang lengkap, ustazah boleh ‘tag’ saya dan buat video pencerahan tentang itu, saya nak tengok.

“Setahu saya, dalam kepakaran ‘Obstetrics & Gynaecology ‘ (O&G), kebanyakan pakar terdiri daripada doktor lelaki,” jelasnya.

Wan seterusnya menyatakan, menurut hukum Islam dan penerangan daripada Ustaz Azhar Idrus ,perkara ini dibolehkan jika keadaan ketika itu adalah darurat.

“Kita fikir secara logik, saya sebagai suami pastinya tidak mahu doktor lelaki melihat aurat isteri saya tetapi dalam keadaan darurat dan doktor perempuan tiada, macam mana? Maka logiklah kalau doktor lelaki yang sambut,” ujarnya.

Dalam pada itu, Wan turut menemplak kenyataan ustazah mengenai perasaan cemburu seorang suami membiarkan kemaluan isterinya dilihat secara percuma oleh doktor lelaki.

“Bahagian kemaluan perempuan ketika bersalin dan ketika berada dalam keadaan normal adalah sangat berbeza, bukanlah mengaibkan tetapi itulah realitinya,” katanya.

Rata-rata netizen senada dengan doktor tersebut selain menzahirkan rasa tidak puas hati dengan kenyataan pendakwah bebas tersebut.

“Kalau sudah sakit hendak bersalin, tiada masa lagi hendak fikir doktor lelaki atau perempuan yang mesti sambut bayi, yang penting ada doktor pakar ketika itu, pandangan ustazah itu betul tetapi kena tengok daripada sudut pandang yang lain juga ” kata seorang pengguna.

“Betul doktor, saya memang menititikberatkan perkara ini, kita usaha cari doktor perempuan tetapi jika tiada, tidak menjadi satu masalah kerana ianya melibatkan nyawa, yang penting kita usaha,”  – KOSMO! ONLINE

POPULAR