fbpx
SKUAD hoki wanita Pahang melangkah ke pentas final Sukma 2022 selepas menewaskan Pulau Pinang 2-1 pada aksi separuh akhir di Stadium Hoki Nasional sebentar tadi. Foto ihsan Muhammad Amiruddin Ani (Unit Korporat, SUK Pahang)

Dua pasukan hoki Pahang ke final Sukma 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR – Finalis empat tahun lalu, Pahang melangkah ke pentas final acara hoki lelaki Sukan Malaysia (Sukma) 2022 selepas menewaskan Terengganu pada aksi separuh akhir sebentar tadi.

Pahang mara hasil kemenangan 3-1 menerusi penentuan penalti shoot-out selepas kedua-dua pasukan terikat 2-2 dalam aksi di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil.

Ketua jurulatih Pahang, Mohd. Sufian Mohamad berbangga dengan prestasi anak-anak buahnya biarpun tanpa kehadirannya di tepi padang disebabkan penggantungan satu perlawanan.

“Terima kasih kepada semua pemain kerana telah berusaha keras untuk memenangi perlawanan ini. Namun, perjalanan kami belum berakhir kerana masih ada satu lagi perlawanan terakhir esok.

“Saya akan teruskan kerja keras malam ini untuk pastikan pasukan dalam keadaan terbaik. Misi sekarang adalah menebus semula pingat emas yang kami terlepas sewaktu final edisi 2018,” katanya.

Dua gol Pahang dijaringkan oleh Muhamad Izham Azhar dan Mohamad Shamir Rizmi Mohd. Shamsul pada minit ke-17 serta 23.

Terengganu yang dikendalikan oleh Mohd. Faizal Ismail pula meraih dua gol menerusi Mohamad Akhimullah Anuar Esook dan Muhamad Shahrin Izzuddin Shamsuri pada minit ke-22 serta 38.

Pahang memastikan kemenangan 3-1 menerusi penentuan penalti shoot-out selepas penjaga gol, Muhammad Hamiz Mohd. Ahir menafikan tiga percubaan pemain Terengganu.

Final esok menyaksikan Pahang bertemu Johor yang menewaskan Perak 4-1 pada aksi separuh akhir petang tadi.

Lebih manis, skuad hoki wanita Pahang juga berjaya melangkah ke perlawanan akhir dan membuat perhitungan dengan juara bertahan, Selangor esok. – KOSMO! ONLINE

POPULAR