fbpx

Pakar temui rangka mayat ‘puntianak’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
Terdapat sabit yang diletak mengelilingi leher rangka ini, dipercayai untuk menghalang ‘puntianak’ daripada hidup semula. - Miroslav Blicharski/Aleksander

WARSAW, Poland – Sekumpulan pakar arkeologi di Poland menemui rangka mayat perempuan dalam keadaan menyeramkan yang dipercayai merupakan ‘puntianak’, lapor akhbar The Sun kelmarin.

Penemuan tersebut dibuat semasa proses penggalian di sebuah tanah perkuburan abad ke-17 di kampung Pien dalam wilayah Mielec.

Rangka tersebut dipercayai adalah puntianak kerana keadaan mayat semasa ditemui mempunyai sebilah sabit yang mengelilingi bahagian kerongkongnya. Ibu jari kaki kiri rangka tersebut turut dikunci, dipercayai menyerupai satu upacara yang kononnya akan menghalang mayat daripada hidup semula.

Ketua pasukan penyelidik tersebut, Profesor Dariusz Polinski dari Universiti Nicholas Copernicus berkata, bentuk pengebumian tersebut adalah luar biasa.

“Cara untuk melindungi diri daripada ‘si mati yang hidup semula’ adalah termasuk memenggal kepala atau memotong kaki, meletakkan si mati ke bawah dengan keadaannya menggigit tanah, membakar dan menghancurkannya dengan batu.

“Sabit itu diletakkan di leher sebagai amaran sekiranya si mati cuba untuk ‘bangun’, kemungkinan besar kepalanya akan dipotong atau cedera,” kata Polinski.

Tambahnya, ibu jari kaki kiri yang dikunci mengukuhkan teori bahawa rangka mayat itu dianggap sebagai puntianak pada masa kematiannya. 

Polinski berkata, individu yang didakwa merupakan puntianak sekitar abad ke-17 telah dibunuh secara ganas di seluruh Eropah Timur pada zaman tersebut. – Agensi

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI