fbpx
Zainol (dua kiri) menyerahkan Faedah Pengurusan Mayat (FPM) kepada keluarga mendiang di Taman Paduka, Kuala Selangor hari ini.

49,103 pekerja sendiri di Selangor belum carum Perkeso

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA SELANGOR – Seramai 49,103 individu yang bekerja sendiri di Selangor dikenal pasti masih tidak membuat caruman dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Golongan yang tiada caruman Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) itu antaranya melibatkan pemandu e-hailing, peladang dan peniaga kecil.

Pengarah Perkeso negeri, Zainol Abu berkata, statistik pihaknya mendapati seramai 359,531 individu sudah mendaftar sebagai pencarum sejak skim itu dilancarkan pada Jun 2017.

Kata beliau, jumlah itu merangkumi 70,987 pendaftaran bagi semua sektor pekerjaan sendiri sehingga Mac lalu.

“Ia dianggap masih rendah kerana kita mensasarkan seramai 120,000 pencarum baharu menjelang hujung tahun ini.

“Justeru, kita mengharapkan semua individu yang bekerja sendiri itu tampil membuat caruman demi kebajikan mereka sendiri,” katanya selepas menyerahkan bayaran Faedah Pengurusan Mayat (FPM) Perkeso kepada keluarga mendiang E. Darwin Liew, 23, di Taman Paduka di sini, hari ini.

Kosmo! sebelum ini melaporkan penghantar makanan itu maut selepas motosikal ditunggangnya merempuh sebuah lori bermuatan kelapa di Kilometer 44 Jalan Klang-Teluk Intan di sini, pukul 4.33 petang, 4 Ogos lalu.

Jelas Zainol, pemerhatian pihaknya mendapati tahap kesedaran golongan bekerja sendiri untuk mencarum masih rendah kerana kurang pengetahuan atau maklumat mengenai kepentingan SKSPS sebagai jaminan masa depan mereka jika ditimpa kemalangan.

Tambah beliau, jumlah caruman skim itu hanya serendah RM13.10 sebulan dan RM157.20 setahun dengan jumlah pendapatan bulanan minimum RM1,050.

“Banyak faedah diperoleh kepada pencarum antaranya perubatan, hilang upaya kekal, pengurusan mayat dan faedah pendidikan.

“Individu bekerja sendiri boleh mendapatkan maklumat mengenai perkara itu secara dalam talian di https://matrix.perkeso.gov.my atau terus hadir ke cawangan Perkeso berhampiran,” katanya. – KOSMO! ONLINE

POPULAR