fbpx

Rendisi ‘jantan’ Sepi Sekuntum Mawar Merah

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
VERSI Sepi Sekuntum Mawar Merah yang dipersembahkan Amir tidak membosankan dan menghapuskan signatur asal nyanyian Ella.

JUJUR, andai ada pertanyaan siapa vokalis lelaki tanah air yang wajar diberi perhatian secukupnya atas tiket bakat, jawapannya adalah besar kemungkinan milik penyanyi Amir Masdi.

Sejak kebelakangan ini, ramai yang mengakui kehebatan nyanyian Amir atau nama sebenarnya, Amir Syazwan Masdi. Terbaharu, lelaki berusia 26 tahun itu muncul dengan lagu nostalgia berjudul Sepi Sekuntum Mawar Merah nyanyian asal Ratu Rock negara, Ella.

Nyanyian luar biasa Amir menerusi lagu berkenaan seolah-olah memberi kesedaran dan peringatan bahawa, mana-mana penyanyi yang ingin merakamkan semula lagu orang, itulah format yang selayaknya.

Susunan muzik versi Amir mampu membuatkan pendengar terus jatuh cinta dengan Sepi Sekuntum Mawar Mewah.

Segar, banyak elemen baharu dimasukkan dan termasuklah bunyi daripada petikan gitar yang menyengat serta permainan orkestra menjadikan lagu berkenaan semakin ‘mahal’.

Versi Ella memang sudah tiada tandingan dan berada pada posisi tersendiri. Versi Amir pula ternyata memberi keadilan sewajarnya buat lagu tersebut.

Keadilan

Ella dan bahkan, komposer lagu tersebut semestinya mengagumi dan mempercayai bakat nyanyian dan muzik Amir, sekali gus memberi lampu hijau buatnya menyunting dan meletakkan Sepi Sekuntum Mawar Merah di jambangan selayaknya.

Dari segi vokal, Amir bukan sahaja mengadun elemen rock, dia juga cemerlang dari segi penghayatan emosi, sekali gus nyanyiannya menusuk kalbu pendengar.

Dengar seribu kali pun, Sepi Sekuntum Mawar Merah kali ini tidak membosankan dan itulah impak sepatutnya ditinggalkan seorang penyanyi yang bagus.

Seorang penyanyi yang cakna akan tanggungjawab melunaskan keizinan dan hormat dengan nilai autentik penyanyi dan karya asal.

Hormat lagu orang

Senang cerita, ini barulah penyanyi dan bukan memandai-mandai menyanyikan lagu orang sampai hilang identiti asal.

Ramai berpendapat Amir seorang penyanyi underrated atau ‘underdog’, semua itu ada benarnya.

Seperti bom atom menunggu masa ledakan, kalau terus membuktikan yang terbaik dari segi bakat, tidak lama lagi Amir akan betul-betul meletus dan menyita perhatian sebetulnya daripada khalayak.

Syabas dan terima kasih buat Amir kerana melakukan apa yang sepatutnya. Urusan nyanyian semula yang dilakukan pasukan Amir ternyata sehabis baik tanpa mengikis signatur lagu asal.

Ikuti kami di saluran media sosial : Facebook, X (Twitter), Instagram, Youtube, & TikTok

TERKINI