fbpx
AN NAJWA (tengah) masih mahu memberikan prestasi yang lebih baik dalam aksi seterusnya walaupun berjaya menewaskan KL Wildcats di Stadium Juara sebentar tadi. - AFIQ RAZALI

Johor Jewels lebur rekod tanpa kalah juara bertahan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

KUALA LUMPUR – Johor Jewels membuktikan status sebagai pilihan utama Sooka Netball Super League (NSL) 2022 selepas menumbangkan juara bertahan, Kuala Lumpur (KL) Wildcats 56-49 sebentar tadi.

Lebih manis, kemenangan di Stadium Juara, Bukit Kiara itu bukan sahaja melebarkan penguasaan Johor Jewels di tangga teratas, malah turut berjaya meleburkan rekod tanpa kalah KL Wildcats musim ini.

Pada aksi suku pertama, percaturan jurulatih KL Wildcats, Norizan Rajab meletakkan goal shooter, Puteri Intan Balqis Ahmad Dzulkefli sebagai goalkeeper menjadi apabila berjaya mengekang serangan Johor Jewels.

Permainan pantas yang dipamerkan membolehkan KL Wildcats yang ketinggalan awal pada lima minit pertama, berjaya bangkit merapatkan kedudukan 10-13 apabila tamat suku pertama.

Biarpun Puteri Intan Balqis berjaya menghasilkan 12 jaringan di suku masa kedua, namun ketiadaannya di benteng pertahanan menyaksikan ‘penguasaan’ goal shooter Johor Jewels, An Najwa Azizan.

Pengalaman dan ketinggian dimiliki tonggak import Johor Jewels dari Sri Lanka, Gayani Samanthika berjaya menyukarkan Puteri Intan Balqis dan goal attack KL Wildcats, Nordiyanah Noor Sabadinie untuk menghasilkan jaringan.

GAYANI (dua dari kanan) melompat tinggi untuk menyukarkan percubaan KL Wildcats dalam kemenangan 56-49 ke atas KL Wildcats pada aksi NSL di Stadium Juara sebentar tadi. – AFIQ RAZALI

Kesempatan tersebut dimanfaatkan sepenuhnya skuad bimbingan Fazira Mesnan itu yang dilihat lengkap di setiap posisi untuk menjarakkan kedudukan kepada dua digit dengan keputusan 45-32 pada akhir suku ketiga.

Strategi Johor Jewels merehatkan Gayani dan An Najwa dengan membawa masuk seorang lagi import dari Thailand, Sirima Samnaree seakan-akan mengundang padah apabila KL Wildcats semakin bertenaga merapatkan jurang kedudukan.

Jaringan demi jaringan berjaya disudahkan duo serangan KL Wildcats, Puteri Intan Balqis dan Nordiyanah dengan perbezaan hanya dipisahkan enam mata.

Bagaimanapun, kemasukan semula An Najwa terus memberikan semula penguasaan buat Johor Jewels untuk mendominasi permainan sehingga tamat perlawanan dengan keputusana 56-49.

Esok, Johor Jewels akan menghadapi aksi terakhir mereka dalam saingan liga sepusingan menentang satu lagi pasukan sukar, Selangor Angels, manakala KL Wildcats bakal membuat perhitungan dengan Pahang Tulips. – KOSMO! ONLINE

POPULAR