fbpx

Perang semakin hampir di Lebanon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
Share on linkedin
ASAP hitam berkepul-kepul naik ke udara selepas serangan askar Israel di sebuah kampung di sempadan Lebanon pada 21 Jun lalu. – AFP

BEIRUT – Beribu-ribu pejuang kumpulan disokong Iran di Asia Barat bersiap sedia menuju ke Lebanon untuk berperang di samping kumpulan Hizbollah sekiranya konflik berskala penuh tercetus dengan Israel, lapor akhbar Arab News kelmarin.

Perkembangan membimbang­kan itu berlaku selepas insiden berbalas serangan berlaku hampir setiap hari di sempadan Lebanon dan utara Israel sejak perang Gaza tercetus pada Oktober tahun lalu.

Keadaan bertambah buruk apabila Rejim Zionis dan Hizbol­lah saling mengeluarkan ancaman dan meningkatkan sera­ng­an masing-masing, menjadikan rantau tersebut ber­ada di ambang perang.

Kumpulan-kumpulan yang disokong Iran dari Lebanon, Iraq, Afghanistan dan Pakistan pernah berjuang bersama-sama dalam konflik di Syria selama 13 tahun.

Pegawai kumpulan-kumpulan tersebut berkata, mereka boleh bergabung semula untuk menentang Israel.

Pemimpin Hizbollah, Hassan Nasrallah berkata dalam ucapannya pada Rabu lalu bahawa pemimpin kumpulan dari Iran, Iraq, Syria, Yemen dan beberapa negara lain telah menawarkan untuk menghantar puluhan ribu pejuang bagi membantunya.

Namun, beliau berkata, pergerakan Hizbollah sudah mempunyai lebih 100,000 pejuang.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada mereka tetapi ka­mi sudah mempunyai jumlah anggota yang mencukupi,” kata Nasrallah.

Sementara itu, sebilangan pe­gawai daripada kumpulan militia Lebanon dan Iraq yang disokong Iran berkata, pejuang yang di­sokong Tehran dari seluruh rantau itu akan turut serta sekiranya perang meletus di sempadan Lebanon-Israel.

Beberapa kumpulan bahkan telah melancarkan serangan ke atas Israel dan sekutunya sejak perang Israel-Hamas bermula pada 7 Oktober tahun lalu.

Kumpulan yang digelar sebagai ‘paksi penentangan’ me­ngatakan, mereka menggunakan ‘strategi perpaduan arena’ dan akan hanya berhenti berperang apabila Israel menamatkan sera­ngannya di Gaza.

“Kami akan (bertempur) bahu ke bahu dengan Hizbollah jika perang berskala penuh meletus,” kata seorang pegawai kumpulan berkenaan kepada agensi berita Associated Press di Baghdad.

Pegawai itu bersama seorang lagi pegawai Iraq berkata, beberapa penasihat dari Baghdad sudah berada di Lebanon.

Seorang lagi pegawai kumpulan disokong Iran yang enggan namanya disiarkan berkata, pejuang Pasukan Mobilisasi Po­pular dari Iraq, Fatimiyoun dari Afghanistan, Zeinabiyoun dari Pakistan dan Houthi di Ye­men boleh datang ke Lebanon untuk menyertai perang.

Dalam pada itu, pakar Hizbollah, Qassim Qassir berkata, pertempuran semasa kebanyakannya berasaskan teknologi tinggi seperti menembak peluru berpandu dan tidak memerlukan jumlah pejuang yang ramai.

Namun menurutnya, jika pe­rang meletus dan berlarutan untuk tempoh yang lama, Hizbollah mungkin memerlukan soko­ngan dari luar Lebanon.

“Mesej kami adalah strategi ini boleh digunakan dalam pepera­ngan,” katanya.

Sementara itu, bekas ketua pe­rancangan dasar untuk Kementerian Luar Israel, Eran Etzion berkata, pihaknya menyedari kebarangkalian kemasukan pejuang asing dan perang dari berbilang arah.

“Mungkin terdapat campur tangan oleh militia Houthi dan Iraq serta aliran masuk besar-besaran pejuang dari pelbagai negara termasuk Afghanistan dan Pakistan ke Lebanon dan ke kawasan Syria yang bersempadan dengan Israel,” katanya. – AGENSI

Tidak mahu terlepas? Ikuti kami di

 

TERKINI